Gekruide gegrilde sardines

    Gekruide gegrilde sardines

    2keer bewaard
    40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Sardines met een knapperige vulling van noten en waterkers vormen een eenvoudige maar gezonde, evenwichtige maaltijd als u ze serveert met kruidige nieuwe aardappelen en een salade. Sardines zijn goedkoop, snel klaar en rijk aan gezonde oliën en vitaminen. Om tijd en moeite te sparen koopt u schoongemaakte sardines.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 750 g jonge nieuwe aardappelen, geschrapt
    • 12 sardines, circa 1,5 kg in totaal, schoongemaakt
    • 100 g verse volkoren broodkruimels
    • fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
    • 50 g pecannoten, fijngesneden
    • 75 g waterkers, fijngesneden
    • cayennepeper
    • peper
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el zwarte mosterdzaden
    • Sinaasappelsalade
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el citroensap
    • ¼ tl dijonmosterd
    • peper en zout
    • 200 g gemengde blaadjes sla
    • 1 sinaasappel, geschild en in partjes verdeeld

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Klaar in:40min 

    1. Doe de aardappelen in een grote pan, dompel ze onder in kokend water en laat ze ongeveer 15 minuten koken, of tot ze net gaar zijn. Verwarm de grill voor.
    2. Terwijl de aardappelen koken, verwijdert u de koppen en vinnen van de sardines met een schaar. Meng de broodkruimels met de citroenschil en de helft van het citroensap. Voeg vervolgens de pecannoten, de waterkers, cayennepeper en peper naar wens toe en meng alles goed. Schep de vulling met een theelepel in de sardines, en zorg ervoor dat de holten goed zijn gevuld. Leg een stuk aluminiumfolie op het rooster onder de grill en schik de sardines erop.
    3. Meng de rest van het citroensap met ½ eetlepel van de olijfolie en enkele snufjes cayennepeper. Smeer de vissen met de helft van dat mengsel in. Leg de sardines onder de grill en laat ze gedurende 5 minuten bakken, of tot het vlees tegen de graten gemakkelijk uit elkaar valt. Draai de sardines voorzichtig om, smeer ze met de rest van het citroenmengsel in en laat nog 5 minuten grillen, of tot ze gaar zijn.
    4. Als de aardappelen gaar zijn, laat u ze uitlekken en snijdt u ze door. Verhit de resterende 1½ eetlepel olijfolie in de pan waarin u de aardappelen hebt gekookt. Voeg de mosterdzaden toe en laat 30 seconden tot 1 minuut op een middelhoog vuur bakken, tot ze ploffen. Voeg de aardappelen en veel peper toe. Schep alles door zodat de aardappelen goed bedekt zijn met de mosterdzaden. Houd ze warm tot het serveren.
    5. Bereid de salade. Meng de olijfolie, het citroensap en de mosterd in een kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg de blaadjes sla en de partjes sinaasappel toe en meng voorzichtig met de dressing. Serveer de sardines heet met de salade en de aardappelen.

    Variaties en tips

    • Vervang de pecannoten door walnoten. * • Voor mediterrane, gevulde sardines maakt u de vulling met 100 g verse volkoren broodkruimels, de fijngeraspte schil van 1 citroen, 50 g zwarte en groene olijven, zonder pit en grofgesneden, 1 pruimtomaat, fijngesneden, 1 eetlepel fijngehakt vers basilicum en peper en zout. Kook de jonge nieuwe aardappelen zoals in het hoofdrecept en voeg dan 1½ eetlepel olijfolie, 1 kleine rode ui, fijngesneden, en veel zwarte peper toe. * • In de zomer smaken deze sardines ook uitstekend op de barbecue. Gebruik daarvoor een speciaal visrooster.

    Pluspunten

    • Sardines zijn strikt gesproken jonge pelsers, maar de naam wordt vaak ook gebruikt voor andere jonge vissen, zoals sprot en haring. Sardines bevatten redelijke hoeveelheden ijzer, dat we nodig hebben voor de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer in de voeding leidt tot het ontstaan van bloedarmoede. * • Pecannoten bevatten heel veel vitamine E en zijn een rijke bron van essentiële vetzuren en meervoudig onverzadigde vetten. * • Een van de redenen waarom mediterrane voeding zo gezond is, is dat bij het bakken olijfolie, een goede bron van enkelvoudige onverzadigde vetzuren, wordt gebruikt in plaats van boter en andere verzadigde vetten.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, ijzer, niacine, selenium * ✓✓ calcium, foliumzuur, kalium, koper, zink * ✓ A, B2, E

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren