Gekruide linzenpilaf

    Gekruide linzenpilaf

    3keer bewaard
    40min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een curry zoals deze vergt normaal gesproken nogal wat tijd, maar door kant-en-klare producten te gebruiken, zoals panklare groenten en gember en knoflook uit een potje, is het in een halfuurtje klaar. Het resultaat is een vegetarisch eenpansgerecht dat rijk is aan eiwit, koolhydraten en andere voedingsstoffen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 100 g kokoscrème
    • 900 ml groentebouillon of water
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1½ komijnzaden
    • 2 tl gemalen koriander
    • 1 tl verse, fijngehakte gember
    • 1 tl fijngehakte knoflook in olie, uitgelekt
    • ½ tl cayennepeper, of naar wens
    • 200 g basmatirijst, afgespoeld
    • 200 g rode linzen
    • 500 g panklare gemengde groenten, zoals worteltjes, bonen, broccoli en bloemkool
    • peper en zout
    • fijngehakte verse koriander of peterselie om te garneren
    • Om te serveren
    • 2 bananen
    • fijngeraspte schil van 1 limoen
    • limoensap naar wens

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Doe de kokoscrème in een steelpan en voeg de bouillon toe. Breng dit mengsel al roerende aan de kook op een middelhoog vuur, en laat het nog even zachtjes doorkoken tot de kokoscrème is gesmolten.
    2. Verhit ondertussen de olie in een grote vuurvaste schotel of een braadpan met deksel. Doe er de komijnzaden in en laat ze op een middelhoog vuur roerbakken tot ze beginnen te sissen en hun aroma vrijkomt. Roer er dan de gemalen koriander, de gember, de knoflook en de cayennepeper door en roerbak het geheel nog gedurende ongeveer 1 minuut.
    3. Roer er de rijst, de linzen en de groenten door. Giet de kokosbouillon erbij en roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, temper dan het vuur, dek de pan af en laat hem nog 20 minuten op zacht vuur staan, zonder het deksel eraf te halen, tot de rijst en de linzen zacht zijn en alle vloeistof is geabsorbeerd.
    4. Vlak voor de pilaf klaar is, snijdt u de bananen in schijfjes en doet u ze in een kom. Voeg er de limoenschil aan toe en besprenkel de schijfjes naar smaak met het limoensap.
    5. Breng de pilaf desgewenst nog op smaak als hij klaar is en maak hem met een vork los. Bestrooi met de fijngehakte koriander of peterselie en serveer samen met de bananen.

    Variaties en tips

    • Gebruik 500 g ontdooide gemengde groenten uit de diepvries en voeg ze 5 minuten voor het einde van de kooktijd toe. * • Maak een kruidenpasta. Stamp daarvoor 1½ tl komijnzaden, 1½ tl korianderzaden, ½ tl gember, ingemaakt in olie, uitgelekt en fijngehakt, met een stamper in een vijzel fijn. Verhit de olie, voeg het kruidenmengsel toe samen met 1 tl kurkuma, en roerbak gedurende 1 minuut. * • Vervang de bananenchutney met limoensmaak door 250 g magere yoghurt, gemengd met ¼ fijngesneden komkommer en breng op maak met een snufje komijn, koriander en cayennepeper. * • Om de hoeveelheid vet te beperken, kunt u de kokoscrème weglaten.

    Pluspunten

    • De verse bananenchutney is een goed alternatief voor de traditionele mangochutney, die veel suiker bevat. Door limoensap toe te voegen wordt de hoeveelheid vitamine C verhoogd, waardoor de opname van het ijzer uit de linzen wordt vergemakkelijkt. * • Kokoscrème bevat veel verzadigde vetzuren, maar als u slechts beperkte hoeveelheden gebruikt, kan het geen kwaad.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B1, B6, C, foliumzuur, ijzer, koper * ✓ calcium, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    - Gewaardeerd op - 05 mei 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren