Gekruide notenmix

    Gekruide notenmix

    1keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    Deze mild gekruide mix van noten, pompoen- en zonnebloempitten, gedroogde cranberry's en sultana's is heerlijk als gezonde snack of bij een drankje. Ook kinderen zijn er dol op. Met de soorten noten en fruit kan naar ieders wens worden gevarieerd.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • 1 tl kardemompeulen
    • stukje kaneelstok van 2,5 cm
    • 2 kruidnagels
    • 1 tl zwarte peperkorrels
    • 1 tl komijnzaad
    • 1 tl korianderzaad
    • 2 tl fijngehakte verse gemberwortel
    • 1 eiwit van een groot ei
    • 25 g havermout
    • 175 g blanke amandelen
    • 175 g halve pecannoten
    • 175 g paranoten
    • 75 g pompoenpitten
    • 75 g zonnebloempitten
    • 125 g blanke sultana's
    • 100 g gedroogde cranberry's

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 1uur5min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 130 °C. Kneus de kardemompeulen licht met een vijzel en stamper, of met de platte kant van een groot mes, en verwijder de vliesjes. Doe de zaadjes in een pepermolen of vijzel, samen met het kaneelstokje, de kruidnagels, peperkorrels, komijn- en korianderzaadjes en maak er een fijn poeder van.
    2. Meng de kruiden in een grote kom met gember, eiwit en havermout. Voeg amandelen, pecannoten, paranoten, pompoen- en zonnebloempitten toe en meng door elkaar, zodat alles egaal wordt bedekt met de kruiden.
    3. Verdeel de noten, zaden en pitten gelijkmatig over een bakplaat. Bak ze ongeveer 1 uur, schep af en toe om, totdat ze lichtbruin en krokant zijn. Neem ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.
    4. Doe alles in een kom. Meng de sultana's en cranberry's erdoor. De mix is klaar om te serveren; u kunt hem ook (maximaal 2 weken) bewaren in een luchtdichte doos.

    Bevat per portie van 55 g

    ✓✓✓ E, koper, selenium * ✓✓ B6, zink * ✓ B1, niacine, ijzer, kalium

    Variaties en tips

    • Hebt u weinig tijd of beschikt u niet over een pepermolen, gebruik dan 1 el currykruiden of -pasta in plaats van de fijn te malen kruiden. * • Voeg voor een pittige mix ½ tl geplette gedroogde chilipeper toe aan het kruidenmengsel en 1-2 uitgeperste teentjes knoflook. De sultana's en cranberry's vervallen. * • Vervang voor een mild smakende mix alle in het recept genoemde kruiden door 1 tl kaneel, ½ tl gemberpoeder en ½ tl vers gemalen nootmuskaat. Roer dit door het eiwit en de havermout en bedek de noten, zaden en pitten ermee. Meng er na het bakken en afkoelen 150 g tuttifrutti door.

    Pluspunten

    • Amandelen bevatten veel vet, voornamelijk onverzadigd vet. Ze leveren ook flink wat vitamine E, eiwit, voedingsvezels, zink en andere mineralen. * • Pompoenpitten zijn een uitstekende bron van bètacaroteen en ze bevatten verschillende andere antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine. * • Blanke sultana's zijn gedroogde witte, pitloze druiven. Ze bevatten veel natuurlijke suikers, vooral druivensuiker en fructose.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren