Gemarineerde mediterrane salade

    Gemarineerde mediterrane salade

    7keer bewaard
    6uur


    Maak dit als eerste!

    Deze salade van geroosterde groenten is geïnspireerd op de mediterrane keuken; de uitgesproken smaak wordt nog versterkt door een pikante dressing. Dit is een van die salades die altijd smaken, als doordeweekse maaltijd met brood, pasta of couscous, als voorgerecht bij een feestelijk diner of als bijgerecht bij vis, gevogelte of vlees.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 aubergine, in schijven van 1 cm
    • 1 rode paprika, zonder de zaden en overlangs in vieren gesneden
    • 1 gele paprika, zonder de zaden en overlangs in vieren gesneden
    • 4 jonge courgettes, overlangs gehalveerd
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 4 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt en fijngesneden
    • 2 el fijngesneden verse rozemarijn
    • zout en peper
    • takjes verse rozemarijn om te garneren (desgewenst)
    • Honing-mosterddressing
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el rode-wijnazijn
    • 1 tl vloeibare honing
    • 1 tl dijonmosterd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 6uur  ›  Klaar in:6uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de schijven aubergine in één laag in een grote braadschotel. Schik de paprika en de courgettes met de gesneden kant naar boven op de aubergines.
    2. Bestrijk de groenten licht met de olie. Verdeel er dan de knoflook, de ansjovis en de rozemarijn over en breng op smaak. Rooster de groenten gedurende 25-30 minuten.
    3. Dek de schotel af met folie en rooster nog 10-15 minuten of tot de groenten zacht zijn. Schep ze vervolgens in laagjes in een andere schotel en giet het kookvocht eroverheen.
    4. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet deze over de groenten. Dek de schotel af en laat helemaal afkoelen. Laat de salade daarna nog ten minste 4 uur marineren in de koelkast.
    5. Haal de salade een uur voor het serveren uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur komt. Garneer eventueel met de takjes rozemarijn.

    Variaties en tips

    • Vervang de courgettes door 225 g gehalveerde pruimtomaten en gebruik verse tijm in plaats van rozemarijn. Rooster de aubergines en de paprika's gedurende 30 minuten, voeg dan de tomaten toe en rooster alles dan nog 15 minuten onafgedekt. * • Voor een vegetarische versie laat u de ansjovis weg en voegt u 2 el kappertjes toe.

    Pluspunten

    • Aubergines vullen goed en bevatten weinig calorieën (100 g aubergines bevatten slechts 16 kcal.). Als u ze in de pan bakt, nemen ze veel olie op, maar met deze bereidingsmethode blijft de hoeveelheid vet laag. * • Rozemarijn zou het zenuw- en bloedvatenstelsel stimuleren en het spijsverteringsstelsel kalmeren. * • Courgettes bevatten vitamine B1 en B6. * • Alle groenten in dit gerecht zijn goede bronnen van voedingsvezels en bevatten veel vitaminen en mineralen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B6, E, foliumzuur * ✓ B12, niacine, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren