Gemarineerde olijven

    Gemarineerde olijven

    4keer bewaard
    2dagen10min


    Maak dit als eerste!

    De smaak van olijven komt nog veel beter tot zijn recht als ze worden gemarineerd in fruitige olijfolie met verse kruiden en citroensap. Met stukjes rode en gele paprika en kerstomaatjes smaken én ogen ze fantastisch. Laat de marinade bij voorkeur twee dagen intrekken. Heerlijk met reepjes pitabrood.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 200 g olijven, bij voorkeur zowel zwarte als groene
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el citroensap
    • 1 sinaasappel met dunne schil, schoongeboend maar niet geschild, in blokjes gesneden
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • 1 verse groene Spaanse peper, zonder de zaden en in dunne ringetjes gesneden
    • 1 rode paprika, zonder de zaden en in blokjes gesneden
    • 1 gele paprika, zonder de zaden en in blokjes gesneden
    • 125 g kerstomaatjes, gehalveerd of in vieren gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2dagen10min  ›  Klaar in:2dagen10min 

    1. Doe de olijven in een grote kom en voeg olijfolie, citroensap, blokjes sinaasappel, takjes rozemarijn en Spaanse peper toe. Meng dit en dek de kom af (of doe het in een afgesloten pot). Zet het mengsel in de koelkast, liefst 48 uur.
    2. Haal het mengsel ongeveer om de 12 uur uit de koelkast en roer het door, en zet het dan afgedekt weer terug.
    3. Doe de gemarineerde olijven voor het serveren in een schaal, voeg er de paprika en de kerstomaatjes aan toe en roer alles goed door.

    Bevat per portie van 100 g

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, E

    Variaties en tips

    • Gebruik de gemarineerde olijven voor salades, zoals jonge spinazie met kikkererwten, of tonijn met komkommer. * • Maak gemarineerde olijven met knoflook en feta. Vervang sinaasappel, rozemarijn en Spaanse peper door 2 grofgehakte teentjes knoflook, 30 g fijngehakte zongedroogde tomaten en een handje in stukjes gescheurd vers basilicum en voeg dit toe aan de olijfolie en het citroensap. Roer er voor het serveren 100 g in blokjes gesneden feta, de paprika, 125 g in stukjes gesneden romatomaten en wat verse basilicumblaadjes door.

    Pluspunten

    • Olijven bevatten veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Groene olijven leveren meer vitamine A dan zwarte. * • Extra vergine olijfolie is olijfolie van de allerbeste kwaliteit. Het zuurgehalte is laag en de smaak intens. Omdat bij de productie de temperatuur laag is en het raffinageproces kort is, blijven veel van de essentiële vetzuren en bio-actieve stoffen behouden. * • De naam rozemarijn komt uit het Latijn en betekent ‘dauw van de zee’. Dit sterk smakende kruid groeide vaak langs de kust. In het Romeinse tijdperk werd het voornamelijk voor medicinale doeleinden gebruikt, om het spijsverteringsstelsel te kalmeren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren