Gemarineerde kippersalade

    Gemarineerde kippersalade

    Voeg toe aan favorieten!
    1dag30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Door kippers op de traditionele manier te bereiden, namelijk door ze te koken in water, blijft het vlees sappig en mals en vermijdt u ook de sterke geur van gegrilde kippers. Serveer de kippersalade met volkorenbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 kippers, à circa 175 g
    • 2½ el olijfolie, extra vergine
    • 2 el ciderazijn
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 laurierblaadje
    • 200 g jonge blaadjes spinazie
    • 150 g komkommer, in blokjes gesneden
    • 1 flinke wortel, geraspt
    • 3 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 knapperige appel met rode schil
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 1 el fijngehakte verse kervel
    • 1 el fijngehakte verse dille
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1dag marineren  ›  Klaar in:1dag30min 

    1. Verwijder de koppen van de kippers en leg de vissen met de staarten omhoog in een vuurvaste maatbeker. Giet er kokend water bij, zodat ze tot hun staarten zijn ondergedompeld. Laat 5-8 minuten rusten of tot het vlees gemakkelijk uit elkaar valt. Haal de kippers met een tang uit het water en dep ze droog met keukenpapier. Laat afkoelen.
    2. Maak ondertussen de marinade. Meng daarvoor 2 eetlepels van de olie, de azijn, de ui en het laurierblaadje in een niet-metalen schotel.
    3. Zodra de kippers voldoende zijn afgekoeld, breekt u het vlees in stukken en verwijdert u het vel en de graten. Voeg de vis toe aan de marinade en meng voorzichtig. Zet opzij om af te koelen, dek af en zet 24 uur koud weg.
    4. Bereid de salade. Doe de blaadjes spinazie in een kom en voeg de komkommer, de wortel en de lente-uitjes toe. Haal het klokhuis uit de appel, snijd het vruchtvlees in stukken en voeg het toe aan de kom. Meng alles voorzichtig.
    5. Verwijder het laurierblaadje. Voeg de kippers en de rest van de marinade toe aan de ingrediënten voor de salade en meng alles voorzichtig. Voeg de peterselie, kervel en dille toe en meng opnieuw. Breng de salade op smaak met peper en zout en besprenkel de salade met de resterende halve eetlepel olie. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Maak een vullende salade met zetmeelrijke koolhydraten door aardappelen toe te voegen. Kook 500 g geschrapte nieuwe aardappelen gaar in kokend water. Laat uitlekken en afkoelen tot u ze kunt vastnemen en snijd ze in hapklare stukken. Voeg ½ eetlepel grove mosterd toe aan de marinade en voeg de aardappelen met de kippers toe aan de marinade. * • U kunt de spinazie vervangen door waterkers of rucola, of door gemengde sla.

    Pluspunten

    • Kippers zijn haringen die werden gehalveerd, licht gezouten en koud gerookt. Ze zijn een goede bron van vitamine B12, die we nodig hebben voor de vorming van rode bloedcellen en voor het behoud van een gezond zenuwstelsel. * • Appels bevatten goede hoeveelheden vitamine C en oplosbare voedingsvezels. Onderzoek heeft aangetoond dat u door appels te eten ook tandvleesontsteking kunt helpen voorkomen. * • Kervel is een kruid dat al door de Romeinen werd gebruikt en vooral in de Franse keuken populair is om soepen en sauzen op smaak te brengen. Net als vele andere kruiden zou kervel de spijsvertering stimuleren.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B6, B12, ijzer, niacine, selenium * ✓✓ B1, C, calcium, foliumzuur, kalium * ✓ B2, E, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren