Gerookte-makreelsandwiches

  15 minuten

  Deze gestapelde sandwiches kunt u het beste maken van brood dat stevig genoeg is om dun gesneden te worden, maar niet te zwaar is. Kies roggebrood, volkorenbrood of grof volkorenbrood. Breng de makreelpasta op beide zijden van het middelste sneetje aan, zodat de sandwich niet uit elkaar valt.


  Maak dit als eerste!

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 200 g gerookte makreelfilet zonder vel
  • 100 g volle kwark
  • 1 tl geraspte, verse mierikswortel
  • 12 dunne sneetjes roggebrood
  • 4 tomaten, in dunne schijfjes gesneden
  • ½ komkommer, in dunne schijfjes gesneden
  • 8 el fijngesneden mosterdkers, plus extra om te garneren

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

  1. Verwijder eventueel nog achtergebleven graten uit de makreelfilets. Snijd de vis dan in grove stukken, vermeng die met de kwark en de geraspte mierikswortel, en maak het met behulp van een vork fijn tot u een goedgemengde pasta hebt.
  2. Leg de sneetjes brood op een schoon werkblad in 4 rijen van 3 sneetjes. Zet een kwart van de makreelpasta opzij en verdeel dan de rest van de pasta gelijkmatig over de sneetjes brood. Smeer voorzichtig uit.
  3. Verdeel de helft van de schijfjes tomaat en komkommer over 4 van de met makreel besmeerde sneetjes brood. Verdeel daarover de helft van de mosterdkers. Leg daarbovenop een ander sneetje brood, met de makreelpasta naar beneden. Verdeel de rest van het makreelmengsel over deze vier sneetjes brood. Schik de rest van de schijfjes komkommer en tomaat, en leg de rest van de mosterdkers daarop. Leg ten slotte de 4 overgebleven sneetjes brood erop met het makreelmengsel naar beneden, en druk zachtjes aan.
  4. Snijd elk stapeltje in 3 of 4 stukken, afhankelijk van de vorm van het brood en prik in elke sandwich een cocktailprikker, zodat de verschillende lagen goed vast blijven zitten. Garneer met de extra mosterdkers en serveer.

  Variaties en tips

  • Voor sandwiches met scampi's en zongedroogde tomaten maakt u de vulling met 225 g gekookte, gepelde scampi's, in stukjes gesneden, 200 g roomkwark, 2 el fijngesneden zongedroogde tomaten en ½ tl chilipeperpuree. Gebruik zo mogelijk olijvenbrood met schijfjes tomaten en mosterdkers zoals in het hoofdrecept. * • Vervang de mosterdkers door gewone tuinkers of door fijngesneden rucola. * • In plaats van roomkwark kunt u ook vetarme zachte kaas gebruiken.

  Bevat per portie

  ✓✓✓ B6, B12, C * ✓✓ B1, B2, foliumzuur, niacine, ijzer * ✓ A, E, selenium, zink

  Pluspunten

  • Gerookte makreel is ideaal om te gebruiken in snelle, voedzame gerechten, aangezien u er niet veel werk aan hebt, maar het toch veel voedingsstoffen bevat. Net zoals andere vette vis, zoals zalm, haring en sardines, bevat makreel veel omega-3-vetzuren. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan men vermoedt dat ze coronaire hartziekten en beroerten kunnen voorkomen door het bloed minder ‘dik’ te maken, zodat er minder kans op bloedstolsels bestaat. Bovendien zouden ze belangrijk zijn voor de preventie en de behandeling van artritis. * • Roomkwark is een uitstekend en gezond ingrediënt voor een romige vulling.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)