Gerookte-schelvistaartjes

    Gerookte-schelvistaartjes

    1keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Deze taartjes zijn een aantrekkelijk voorgerecht, ideaal voor als u gasten krijgt. U kunt ze ook serveren als lichte lunch voor 2 personen, met een salade van tomaten, basilicum en bindsla en met een mandje stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Taartvormpjes
    • 15 g boter, gesmolten
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 8 blaadjes filodeeg, circa 125 g in totaal
    • Gerookte-schelvisvulling
    • 200 g gerookte schelvisfilet, zonder vel
    • 200 ml halfvolle melk
    • 1 laurierblaadje
    • 10 g boter
    • 2 grote sjalotjes, fijngesneden
    • 1 flinke teen knoflook, heel fijn gesneden
    • 225 g knolselderie, geraspt
    • 2 el bloem
    • 1 tl geraspte citroenschil
    • vers geraspte nootmuskaat
    • 2 tl citroensap, of naar wens
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout
    • verse peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Maak de taartvormpjes. Meng de gesmolten boter en de olijfolie in een kom. Smeer 4 ronde bakvormpjes van 10 cm doorsnee in met het mengsel. Snijd 16 cirkels uit het filodeeg en gebruik daarvoor een bord met een diameter van circa 15 cm. Leg 4 cirkels in elk ingevet vormpje (het deeg zal boven de rand van de vormpjes uitkomen). Smeer elke cirkel in met een beetje van het olie-botermengsel. Zet koel weg terwijl u de vulling maakt.
    2. Doe de schelvis, de melk en het laurierblaadje in een steelpan en snijd de vis eventueel in stukken. Dek af en laat 8-10 minuten sudderen op een laag vuur, of tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt (de melk mag amper koken). Zeef de melk en bewaar deze voor de saus. Verdeel de vis in stukken en zet hem opzij.
    3. Verwarm de oven voor op 190 °C en laat een bakplaat in de oven opwarmen. Laat de boter op een middelhoog vuur smelten in een steelpan met anti-aanbaklaag. Voeg de sjalotjes en de knoflook toe, dek af en laat het, terwijl u regelmatig roert, 5 minuten bakken of tot de sjalotjes heel zacht zijn. Voeg de knolselderie en 1 eetlepel water toe, temper het vuur en dek opnieuw af. Laat nog 5 minuten bakken.
    4. Doe de bloem in een kom en voeg 2 eetlepels koud water toe, zodat een dik deeg ontstaat. Voeg langzaam de melk toe waarin u de vis hebt gepocheerd, en roer zodat een smeuïge vloeistof ontstaat. Voeg die toe aan de knolselderie en breng langzaam aan de kook. Roer tot de saus dik is. Voeg de citroenschil en veel geraspte nootmuskaat toe. Temper het vuur en laat al roerend 8-10 minuten sudderen, of tot de knolselderie gaar is.
    5. Leg de taartvormpjes ondertussen op de hete bakplaat en laat ze 5 minuten bakken, of tot ze goudbruin zijn. Haal de taartjes voorzichtig uit de bakvormpjes en leg ze weer op de bakplaat. Verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C en laat de taartjes nog 4-5 minuten bakken of tot ze onderaan lichtbruin zijn.
    6. Voeg de stukjes schelvis, het citroensap en de peterselie toe aan de saus, en breng op smaak met peper en zout. Leg de taartjes op voorverwarmde borden en schep het vismengsel erin. Garneer ze met blaadjes peterselie en serveer.

    Een variatie

    • Als u gasten krijgt, kunt u de taartvormpjes en de vulling een dag van tevoren maken. Zet de vulling koel weg en bewaar de vormpjes in een luchtdichte doos. Schik de taartjes voor het serveren op een hete bakplaat, schep de vulling erin en verhit ze in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 15 minuten. * • Vul de taartvormpjes met garnalen en groenten. Verhit 1½ eetlepel extra vergine olijfolie in een braadpan op een middelhoog vuur. Voeg 1 fijngesneden ui, 2 paprika's, zonder zaden en fijngesneden, en 2 fijngesneden teentjes knoflook toe. Laat al roerend 3-4 minuten bakken, of tot de ui zacht is. Voeg 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, met sap, 1 eetlepel tomatenpuree en 2 middelgrote courgettes, in schijfjes, toe. Dek af en laat 8-10 minuten bakken, terwijl u regelmatig roert, tot de paprika's gaar zijn. Voeg 200 g gekookte gepelde garnalen toe. Breng op smaak met peper en zout en verdeel het mengsel over 4 voorverwarmde taartjes. Garneer met fijngehakte verse peterselie en enkele ontpitte zwarte olijven.

    Pluspunten

    • Filodeeg bevat minder vetten dan andere soorten deeg en is daarom een gezond alternatief, op voorwaarde dat u zuinig bent met de olie en de boter waarmee u het insmeert. * • Knolselderie is de zetmeelrijke knol van een speciale soort selderij. In tegenstelling tot bleekselderij wordt de knol en niet de stengel gegeten. Knolselderie bevat kalium en vitamine C en ook oplosbare voedingsvezels, die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine * ✓ A, B12, C, calcium, foliumzuur, ijzer, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren