Gerookte-vispaella

    Gerookte-vispaella

    3keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Een van de redenen waarom het mediterrane voedingspatroon zo gezond is, is dat het veel gerechten zoals deze Spaanse paella bevat: rijst, bereid in olijfolie en gecombineerd met veel groenten en slechts een kleine hoeveelheid eiwitrijk voedsel. De chorizoworst maakt het echt Spaans.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 900 ml groente- of visbouillon
    • flinke pluk saffraandraden
    • 50 g dunne chorizoworst
    • 400 g gerookte schelvisfilet, zonder vel
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, fijngesnipperd
    • 2 grote teentjes knoflook, uitgeperst of 1 el fijngehakte knoflook in olie, uitgelekt
    • 250 g sperziebonen, in hapklare stukken gesneden
    • 250 paella- of andere rondekorrelrijst
    • peper en zout
    • 150 g erwten uit de diepvries
    • fijngehakte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. Breng de bouillon in een pan op een hoog vuur aan de kook. Voeg er de saffraandraden aan toe en laat zachtjes sudderen terwijl u de andere ingrediënten voorbereidt.
    2. Verwijder het dikke vel van de chorizoworst en snijd hem dan in dunne schijfjes. Snijd de schelvisfilet in grote stukken. Verhit de olijfolie in een diepe, ronde, vuurvaste schotel of braadpan met een diameter van 30 cm. Doe er de worst, de ui, de knoflook en de sperziebonen in en laat gedurende 2 minuten bakken, terwijl u er af en toe door roert.
    3. Voeg de rijst er aan toe en roer tot alle rijstkorrels goed zijn bedekt met de olie. Voeg de bouillon met saffraansmaak toe en roer goed. Breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, temper dan het vuur en laat de paella nog 3 minuten sudderen.
    4. Roer er voorzichtig de stukken schelvis en de erwten door. Laat nog 20 minuten sudderen, of tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de rijst gaar is. Roer halverwege de kooktijd nog eens door, maar zorg ervoor dat de schelvis niet uit elkaar valt. Bestrooi de paella met de peterselie en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor paella met gerookte ham en groenten vervangt u de schelvisfilets en de chorizoworst door 300 g gerookte ham, in blokjes gesneden. Vervang de sperziebonen door 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden, en 300 g pronkbonen. Roer er in stap 4 1 blik rode kidneybonen of pintobonen van circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, door. * • U kunt ook verse schelvisfilets gebruiken in plaats van gerookte.

    Pluspunten

    • Erwten uit de diepvries zijn het snelst klaar en het gemakkelijkst te bereiden, en bovendien bevatten ze evenveel voedingsstoffen als verse erwten. Onderzoek heeft aangetoond dat groenten uit de diepvries vaak meer vitamine C bevatten dan verse groenten. De oorzaak daarvan is dat verse groenten vaak langer worden bewaard dan wanneer ze worden ingevroren, en daardoor gaat veel vitamine C verloren. Groenten uit de diepvries daarentegen behouden de hoeveelheid vitaminen tijdens hun bewaring, zo bevatten erwten uit de diepvries nog 60-70% van de oorspronkelijke hoeveelheid vitaminen. * • Gerookte schelvis, net zoals andere vissoorten, is een uitstekende vetarme bron van eiwit. Gerookte schelvis bevat ook veel jodium, kalium en vitamine B6.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, foliumzuur, ijzer, selenium * ✓ B1, B6, C, niacine, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren