Gerst met munt en bonen

    Gerst met munt en bonen

    1keer bewaard
    1uur30min


    3 personen hebben dit gemaakt

    De milde, zoete smaak en stevige structuur van parelgerst wordt in dit gerecht gecombineerd met zwarte-ogenbonen en verschillende kleurrijke groenten. Een fris smakende tomaten-muntdressing geeft deze voedzame salade een zomers tintje. Serveer de salade als lunch of avondmaaltijd met als nagerecht vers fruit.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1,4 l groentebouillon
    • reepje citroenschil
    • 1 laurierblaadje
    • 225 g jonge prei
    • 1 tl zonnebloemolie
    • 225 g parelgerst
    • 1 blik zwarte-ogenbonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 6 stevige, rijpe pruimtomaten, circa 500 g in totaal, in dunne partjes gesneden
    • 150 g jonge blaadjes spinazie, gescheurd
    • 1 bosje lente-uitjes, circa 85 g, overlangs gehalveerd en gescheurd
    • takjes verse munt om te garneren
    • Tomaten-muntdressing
    • 2 zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en fijngesneden
    • 2 el olie van de zongedroogde tomaten
    • 1 el rodewijnazijn
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • 1 el fijngehakte verse kervel
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Doe de bouillon in een pan met de citroenschil en het laurierblaadje. Breng aan de kook, voeg de stengels prei toe en laat 2-3 minuten hard koken, of tot de prei net gaar is. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze even af met koud water. Snijd de stengels diagonaal in stukken van 2,5 cm en leg ze opzij.
    2. Voeg de zonnebloemolie toe aan de bouillon in de pan en breng weer aan de kook. Voeg de parelgerst toe, dek af en laat 30-40 minuten sudderen, of tot de gerst gaar is.
    3. Bewaar 2 eetlepels van de bouillon uit de pan. Giet vervolgens de gerst af. Verwijder de citroenschil en het laurierblaadje. Doe de gerst in een kom en laat deze afkoelen.
    4. Voeg de prei, de zwarte-ogenbonen, de pruimtomaten, de spinazie en de lente-uitjes aan de gerst toe en meng alles voorzichtig door elkaar.
    5. Maak de dressing. Doe de zongedroogde tomaten, olie, azijn, knoflook, munt, kervel, de 2 eetlepels bouillon en peper en zout naar wens in een pot met schroefdeksel. Schud goed.
    6. Sprenkel de dressing over de gerst en de groenten en meng tot alles goed is bedekt. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, gegarneerd met takjes verse munt.

    Pluspunten

    • Gerst zou de oudste verbouwde graansoort ter wereld zijn. Het bevat weinig vetten en veel zetmeelrijke koolhydraten en net als andere graansoorten veel B-vitaminen. * • Hoewel parelgerst geraffineerd is, bevat het per 100 g meer voedingsvezels dan zilvervliesrijst. * • Spinazie bevat oxaalzuur dat ijzer bindt, waardoor een groot deel ervan niet-beschikbaar is voor het lichaam. Door spinazie echter te combineren met een goede bron van vitamine C, bijvoorbeeld tomaten, verhoogt u de opname van ijzer.

    Variaties en tips

    • Maak een salade van gerst en gerookte zalm met dille door de bonen te vervangen door 175 g reepjes gerookte zalm. Vervang de prei door groene asperges en bereid ze op dezelfde manier. Voeg ze toe aan de gekookte gerst met de gerookte zalm, lente-uitjes, 1 gehalveerde en in plakjes gesneden venkelknol en 225 g gehalveerde rode en gele kerstomaten. Meng voor de dressing 2 eetlepels zonnebloemolie met 2 theelepels citroensap, ½ theelepel dijonmosterd, 3 eetlepels fijngehakte verse dille en peper en zout naar wens. Meng met de salade en 1 eetlepel uitgelekte kappertjes. Serveer koel, gegarneerd met takjes verse dille. * • Voor een kruidige gerstsalade voegt u een snufje saffraandraden toe terwijl u de gerst kookt en gebruikt u 1 blik rode kidneybonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, in plaats van zwarte-ogenbonen. Meng voor de dressing 1 verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, en 2 eetlepels extra vergine olijfolie met de azijn en de knoflook, en voeg fijngehakte verse koriander en peterselie toe in plaats van de munt en de kervel.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E, foliumzuur, koper * ✓✓ B1, B6, ijzer, kalium, zink * ✓ niacine, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren