Gesauteerde groenten met basilicum

    Gesauteerde groenten met basilicum

    12keer bewaard
    18min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een grote braadpan met antiaanbaklaag is ideaal om te sauteren; de westerse variant van roerbakken waarbij voedingsmiddelen kort worden gebakken op een hoog vuur. Dankzij deze methode blijft de kleur van de groenten behouden en komt hun smaak beter naar voren. Serveer bij vis, gevogelte of vlees, of met pasta.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g broccoli
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 3-4 flinke tenen knoflook, in dunne schijfjes gesneden (desgewenst)
    • 1 grote of 2 kleine rode paprika's, zonder zaden en in stukken gesneden
    • 1 meiknol, circa 150 g, in hapklare stukken gesneden
    • snufje suiker
    • 8 takjes vers basilicum, zonder steeltjes, fijngesneden
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 8min  ›  Klaar in:18min 

    1. Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stengels in schijfjes. Verhit de olijfolie in een grote braadpan met antiaanbaklaag. Voeg de knoflook (als u die gebruikt), de paprika, de meiknol en de schijfjes broccoli toe. Bestrooi met suiker en zout. Bak 2-3 minuten al roerend.
    2. Voeg de roosjes broccoli toe en roer. Voeg 6 eetlepels water toe, zodat de bodem net bedekt is. Dek af en laat op een hoog vuur 3-4 minuten koken. De broccoli moet zacht en mooi groen zijn.
    3. Voeg het basilicum toe, haal het deksel van de pan en laat nog enkele seconden doorwarmen. Serveer het gerecht onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Maak dit gerecht oosters door de meiknol te vervangen door 8 waterkastanjes uit blik, uitgelekt en in vieren of in tweeën gesneden. Voeg 1 tl fijngesneden verse gember toe en ½ verse rode of groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, met de roosjes broccoli. Gebruik 1-2 tl suiker. Voeg samen met het basilicum 1 el fijngesneden verse koriander toe. * • Sugarsnaps of peultjes kunnen de broccoli in dit recept vervangen. Bak ze 1-2 minuten, u hoeft geen water toe te voegen. Serveer er partjes citroen of limoen bij, zodat men het sap over de groenten kan uitknijpen. * • U kunt de rode paprika vervangen door gele. Laat de knoflook dan weg. Gebruik voorgekookte kleine nieuwe aardappelen, gehalveerd, in plaats van de meiknol en bestrooi het gerecht voor het serveren met verse blaadjes dragon in plaats van met basilicum. Deze combinatie van gesauteerde groenten smaakt heerlijk bij vis, vooral bij gegrilde makreel of zalm.

    Pluspunten

    • Dit gerecht zit boordevol ingrediënten die kanker bestrijden en hartziekten voorkomen. Broccoli, een lid van de Brassica-familie, is een goede bron van bioactieve stoffen, de glucosinolaten. Rode paprika bevat veel van het antioxidant bètacaroteen dat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. * • Meiknollen of -rapen bevatten niet alleen veel voedingsvezels, maar ook niacine en vitamine B6. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ E, foliumzuur * ✓ niacine, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren