Gesmolten brie met groenten

    Gesmolten brie met groenten

    6keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    In deze ongewone, aantrekkelijke salade wordt een heerlijk romige dressing, eenvoudig gemaakt van gesmolten brie en op smaak gebracht met dragon, over kruidige, gebraden aardappelen, jonge pruimtomaten, sperziebonen en rode uien gegoten. Het lijkt een zeer machtige maaltijd, maar is toch zeer gezond.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 100 g dunne sperziebonen, gehalveerd
    • 900 g aardappelen, geschrapt en in grote stukken gesneden
    • 1½ el olijfolie, extra vergine
    • 1 tl paprikapoeder
    • 1 tl zeezout
    • enkele grof geplette zwarte peperkorrels
    • 2 el sesamzaad
    • 1 kleine krop ijsbergsla, in hapklare stukken gescheurd
    • 1 rode ui, in dunne schijfjes gesneden
    • ½ komkommer, fijngesneden
    • 225 g jonge pruim- of kerstomaten, gehalveerd
    • sap van 1 citroen
    • peper en zout
    • Briedressing
    • 250 g brie, zonder schil en in blokjes gesneden
    • 4 el halfvolle melk
    • 1 el verse dragon, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een braadschotel in de oven. Doe de bonen in een grote pan met kokend water en blancheer ze gedurende 2 minuten. Haal de bonen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een vergiet. Spoel ze onder koud stromend water af. Doe de aardappelen in de pan met kokend water en laat ze 3 minuten koken. Laat ze dan uitlekken.
    2. Doe de aardappelen in een kom. Voeg de olie, paprikapoeder, zeezout en peperkorrels toe en meng met de aardappelen. Doe ze in de hete braadschotel en laat ze 15 minuten braden. Bestrooi met het sesamzaad en laat 30 minuten braden tot ze knapperig en bruin zijn. Draai ze een- of tweemaal om.
    3. Als de aardappelen klaar zijn, haalt u ze uit de oven en houdt u ze warm. Doe de bonen, ijsbergsla, ui, komkommer en tomaten in een kom. Voeg het citroensap toe en peper en zout naar smaak en meng goed.
    4. Maak de dressing. Doe de brie en melk in een steelpan en verhit langzaam en al roerend tot de brie smelt. Voeg de dragon en een beetje peper toe en laat nog enkele seconden koken.
    5. Schep de bonen-tomatensalade in 4 kommen. Leg er de gebraden aardappelen op en schep er de warme briedressing over. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • U kunt op dezelfde manier nog andere kaasdressings maken. Probeer camembert en Pie d'Angloys of blauwgeaderde brie, Bleu de Bresse en Danish Blue. * • In plaats van een dressing te maken, kunt u de hete aardappelen ook gewoon bedekken met de blokjes brie, zodat ze smelten. * • Voor vetarme gebraden aardappelen gebruikt u een olijfoliespray. * • Voor een fonduedressing raspt u 175 g gruyère. Doe die met 1 uitgeperst knoflookteentje en 90 ml droge witte wijn in een pan. Meng 1 tl maïzena met 2 tl water en roer dit door het mengsel in de pan. Breng aan de kook en roer tot het gesmolten en smeuïg is. Besprenkel hiermee de salade en de aardappelen.

    Pluspunt

    • Hoewel brie over het algemeen als vette, calorierijke kaas wordt beschouwd, bevat brie per 100 g minder vet dan een harde, rijpe kaas zoals cheddar. Dat komt doordat kaas droger wordt naarmate die ouder wordt en dus massa verliest en daardoor meer vet per 100 g gaat bevatten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, calcium * ✓✓ B2, kalium, zink * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    berts
    van
    0

    Volkomen anders dan je verwacht, zoveel smaken. Echt eens een keer wat anders! Ik hou niet van koude aardappelen dus die warm opgediend met een lekkerbekje in bierbeslag erbij. - 24 okt 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren