Gesmoord rundvlees met gerst

    Gesmoord rundvlees met gerst

    Voeg toe aan favorieten!
    10uur35min


    Maak dit als eerste!

    Jeneverbessen geven dit gerecht een speciale smaak. Het rundvlees suddert langzaam tot het heerlijk mals is, terwijl de gepelde gerst de vloeistof absorbeert. De rijke saus wordt hierdoor dikker zodat u een stevige stoofschotel krijgt. Serveer met aardappelpuree en een groene groente, zoals sperziebonen of jonge kool.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 500 g runderbiefstuk of -stoofvlees, zonder vet en in blokken van 5 cm gesneden
    • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
    • 3 laurierblaadjes
    • 6 jeneverbessen, lichtjes geplet
    • 1 takje verse tijm
    • 250 ml volle rode wijn
    • 12 kleine uitjes, circa 400 g in totaal
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 50 g gepelde gerst
    • 400 ml runderbouillon
    • peper en zout
    • 3 grote wortels, in grote stukken gesneden, circa 425 g in totaal
    • 2 stengels bleekselderij, in plakken gesneden
    • 300 g koolraap, in stukken van 4 cm gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 8uur20min  ›  Bereiding: 2uur15min  ›  Klaar in:10uur35min 

    1. Doe het rundvlees in een kom, samen met de knoflook, de laurierblaadjes, de jeneverbessen en de tijm. Giet de wijn erover, dek af en laat 8 uur in de koelkast in de marinade liggen.
    2. Verwarm de volgende dag de oven tot 160 °C. Doe de uitjes in een kom en bedek ze met kokend water. Laat 2 minuten rusten en laat ze dan uitlekken. Als de uitjes voldoende zijn afgekoeld, schil ze dan en zet opzij.
    3. Haal het rundvlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Verhit de olie in een braadpan op een middelhoog vuur. Voeg het rundvlees toe en laat het aan alle kanten bruinen. Doe dat indien nodig in porties, zodat de pan niet te vol is. Haal het vlees uit de pan en leg het opzij op een bord.
    4. Voeg de uitjes aan de pan toe en laat 3-4 minuten zachtjes stoven, of tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de gerst toe en laat 1 minuut al roerend bakken. Doe het vlees dan weer in de braadpan en giet er eventuele sappen bij. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
    5. Zeef de marinade in de braadpan en voeg de laurierblaadjes en het takje tijm opnieuw toe. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Doe het geheel in een vuurvaste schaal met een goed sluitend deksel, zet hem in de oven en laat 45 minuten smoren.
    6. Voeg de wortels, de bleekselderij en de koolraap toe en roer goed. Dek weer af en laat nog 1-1¼ uur smoren, of tot het vlees, de gerst en de groenten gaar zijn. Verwijder de laurierblaadjes en de tijm voor het serveren.

    Pluspunten

    • Bij gepelde gerst blijft de buitenste laag van de korrels behouden (in tegenstelling tot bij parelgerst), daarom bevat het net zoveel voedingsstoffen als de hele gerstkorrel. * • Gerstkorrels bevatten plakkerige vezels, bètaglucanen, die belangrijke cholesterolverlagende eigenschappen hebben. * • Rundvlees is een goede bron van ijzer, zowel wat de hoeveelheid betreft als de manier waarop het door het lichaam wordt geabsorbeerd.

    Variaties en tips

    • De saus zal nogal dik zijn. Als u hem een beetje dunner wilt, voegt u 20 minuten voor het einde van de kooktijd nog 120 ml extra runderbouillon toe. * • Voor gesmoord lamsvlees met gerst gebruikt u mager lamsstoofvlees zonder botten. Laat het een nacht in een marinade van 250 ml droge cider, gemengd met 2 theelepels dijonmosterd, 1 theelepel melasse en 1 theelepel rietsuiker liggen. Droog en bak het lamsvlees zoals het rundvlees in het hoofdrecept. Voeg 1 ui, in plakken, toe aan de stoofschotel en laat 4-5 minuten bakken, of tot hij kleurt. Voeg dan de gerst toe en laat 1 minuut bakken. Voeg 250 ml lams- of groentebouillon, 150 ml tomatensap, de marinade en een takje verse rozemarijn toe. Dek af en laat 45 minuten smoren. Voeg 250 g jonge worteltjes en 250 g rapen, gehalveerd of in vieren gesneden, toe. Laat nog 1-1¼ uur smoren of tot alles gaar is.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ C * ✓ B1, B6, E, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren