Gesmoorde eend met knapperige oosterse salade

    Gesmoorde eend met knapperige oosterse salade

    Voeg toe aan favorieten!
    40min


    Maak dit als eerste!

    Als u eendenborst smoort in rode wijn met knoflook en gember, en er een beetje rode-aalbessengelei aan toevoegt om te zoeten, krijgt u mals, sappig en smakelijk vlees. Serveer met een kleurrijk mengsel van rauwe groenten en fruit. Om het nog oosterser te maken kunt u er rijstwafels bij eten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 eendenborsten zonder bot, circa 525 g in totaal
    • 125 ml rode wijn
    • 1 el rode-aalbessengelei
    • 1 tl fijngehakt knoflook in olie, uitgelekt
    • 1 tl fijngehakte gember in olie, uitgelekt
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 tl balsamicoazijn
    • peper en zout
    • 2 sinaasappelen
    • 225 g fijngesneden rodekool
    • ¼ fijngesneden paksoi
    • 150 g taugé
    • 75 g waterkers
    • 1 blik waterkastanjes, circa 225 g, uitgelekt en in schijfjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verwijder het vel en het vet van de eendenborsten. Leg ze in een vuurvaste schotel, giet er de wijn over en voeg de aalbessengelei, de knoflook en de gember toe. Zet de schotel in de oven en laat 20-25 minuten bakken, of tot de eend mals is.
    2. Meng ondertussen de olie, de azijn en peper en zout in een grote kom. Verwijder met een scherp mes de schil en de witte kern van de sinaasappelen en maak het vruchtvlees los van de vliezen. Houd de sinaasappelen daarbij boven de kom, zodat u het sap opvangt. Doe het vruchtvlees in de pan. Voeg ook de rodekool, de paksoi, de taugé, de waterkers (houd een paar takjes opzij om te garneren) en de waterkastanjes toe. Meng goed met de dressing.
    3. Haal de schotel met de eend uit de oven en leg het vlees op een voorverwarmde schotel. Giet de kookvloeistof in een steelpan. Breng snel aan de kook en laat 1-2 minuten inkoken. Snijd ondertussen het eendenvlees in schijfjes. Giet de wijnsaus over de salade en meng alles goed. Leg de schijfjes eend erbovenop, garneer met de takjes waterkers en serveer.

    Pluspunten

    • Alle soorten kool bevatten verschillende vitaminen, mineralen en kankerbestrijdende bio-actieve stoffen. * • Eendenvlees bevat meer vet dan ander gevogelte. Als u echter het vel en al het zichtbare vet verwijdert, vermindert de hoeveelheid vet aanzienlijk. Eendenvlees is rijk aan mineralen, zoals ijzer en zink, en aan B-vitaminen. * • Deze salade wordt gemaakt van veel verschillende groenten die rauw worden geserveerd en dus al hun vitaminen behouden. * • Rode wijn is een goede bron van flavonolen, krachtige antioxidanten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, C * ✓✓ B1, B2, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ A, calcium

    Variaties en tips

    • Als u verse rode aalbessen kunt kopen, voeg dan een handvol toe aan de salade voor extra vitaminen en smaak. * • Vervang het eendenvlees door 450 g varkensfilet. Meng 1 el arachideolie, 2 el zoete sojasaus en 1 tl gemengde kruiden. Schep dit mengsel over het varkensvlees. Bestrooi met 1 tl sesamzaadjes. Laat 20-25 minuten grillen in een oven die is voorverwarmd op 180 °C. Maak de salade met 1 krop fijngesneden bindsla, 1 oranje paprika, zonder zaadjes en fijngesneden, 125 g champignons, in schijfjes gesneden, 125 g peultjes en de waterkastanjes, in schijfjes gesneden. Meng de salade met 1 el olijfolie en 1 el sesamzaadolie en serveer met het varkensvlees erbovenop. * • U kunt desgewenst ook jonge maïskolven, schijfjes rauwe courgette of gestoomde asperges toevoegen. * • Garneer met geroosterde cashewnoten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren