Gesmoorde groenten met falafel en yoghurtsaus

    Gesmoorde groenten met falafel en yoghurtsaus

    6keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Als alternatief voor rijst, pasta of couscous kunt u falafel serveren bij een eenvoudige groentestoofschotel. Gebruik kikkererwten uit blik, die u bakt in plaats van frituurt. Zo hebt u de falafel snel en eenvoudig bereid.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 500 g uien, in schijfjes gesneden
    • 2 grote, gele, rode of oranje paprika's, zonder zaden en in schijfjes gesneden
    • 250 g courgettes
    • 300 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte, lichte of rijke
    • 350 g kerstomaten, gehalveerd
    • peper en zout
    • verse takjes munt om te garneren
    • Falafel
    • 2 blikken kikkererwten, à circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
    • 8 lente-uitjes, fijngesneden
    • 6 el fijngehakte peterselie
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • 2 el gemalen koriander
    • Yoghurtsaus
    • ½ komkommer, geraspt
    • 100 g blaadjes waterkers, gescheurd
    • 100 g rucola, gescheurd
    • 3 el fijngehakte verse munt
    • geraspte schil van 1 limoen
    • 200 g magere yoghurt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Smeer een diepe braadschotel of bakvorm in met een beetje olie. Doe de kikkererwten in een kom en pureer ze met een aardappelstamper. Voeg dan de lente-uitjes, peterselie en verse en gemalen koriander toe en breng op smaak. U kunt de ingrediënten ook mixen in een keukenmachine. Maak van het mengsel 24 balletjes die een beetje groter dan een walnoot zijn en leg ze op de ingevette schotel of vorm. Zet opzij.
    2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olie in een vuurvaste schotel. Voeg de knoflook, uien en paprika's toe. Roer goed, dek af en laat gedurende circa 15 minuten zachtjes bakken, terwijl u regelmatig roert, of tot de groenten zacht maar niet bruin zijn.
    3. Doe de courgettes en bouillon erbij. Breng aan de kook, dek de schotel af en zet hem in de oven. Zet de schotel met de falafel tegelijkertijd in de oven. Laat 20 minuten bakken.
    4. Voeg de tomaten toe en roer door elkaar. Dek af en zet opnieuw in de oven. Draai de falafel met een lepel en een vork om en zorg ervoor dat hij niet uit elkaar valt. Laat de stoofschotel en de falafel nog 20 minuten bakken, of tot de groenten zacht zijn en de falafel krokant en lichtbruin is.
    5. Maak ondertussen de yoghurtsaus. Knijp de komkommer per handvol uit om het teveel aan vocht te verwijderen. Doe de komkommer in een kom. Voeg de waterkers, rucola, munt, limoenschil en yoghurt toe. Breng op smaak en schep op een schotel. Dek de schotel af en laat afkoelen tot u het gerecht serveert.
    6. Schep de falafel op een schotel. Proef de stoofschotel en breng op smaak. Garneer met de takjes munt en serveer met de falafel en de yoghurtsaus.

    Pluspunten

    • Kikkererwten zijn een goede bron van voedingsvezels, vooral oplosbare voedingsvezels, die een hoog cholesterolgehalte verlagen. * • Waterkers werd eeuwenlang beschouwd als supervoedsel. Hippocrates schreef in 460 v.Chr. al over de heilzame werking ervan en bouwde het eerste ziekenhuis ter wereld naast een rivier, zodat hij er verse waterkers kon kweken. Waterkers bevat veel antioxidanten, waaronder vitamine C en E, en verschillende carotenoïden. Het bevat ook grote hoeveelheden foliumzuur, niacine en vitamine B6.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A, B6, C, E, ijzer * ✓ ✓ foliumzuur, calcium, fosfor, zink * ✓ B1, niacine, kalium

    Variaties en tips

    • De groentestoofschotel en falafel smaken zowel koud als warm goed. Voeg een beetje fijngehakte verse munt en peterselie toe aan de stoofschotel net voor het serveren. * • Maak een ratatouille van dit gerecht. Gebruik daarvoor 250 g uien en voeg 1 aubergine, in blokjes gesneden, toe met de courgettes. Vervang de kerstomaten door 500 g pruimtomaten, geschild en in vieren gesneden. * • Liefhebbers van knoflook kunnen 2 uitge-perste teentjes knoflook en de geraspte schil van 1 citroen toevoegen voor een pittigere smaak. * • Basilicum smaakt heerlijk in de yoghurtsaus. Scheur een handvol verse blaadjes basilicum en voeg ze met of in plaats van de rucola toe.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren