Gesmoorde jonge groenten

    Gesmoorde jonge groenten

    6keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Door jonge groenten in hun geheel te smoren behouden ze hun volle smaak. Van het kookvocht kunt u aan het einde van de bereiding een heerlijke ‘glacé’ maken waardoor de groenten mooi gaan glanzen – en waarin bovendien de wateroplosbare vitaminen behouden blijven. Een heerlijk bijgerecht bij geroosterd gevogelte, wild of ander vlees.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 heel kleine preitjes of stone leeks, circa 200 g in totaal
    • 250 g jonge pastinaken
    • 30 g boter
    • 250 g jonge worteltjes
    • 8 zilveruitjes of sjalotjes
    • 150 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 1 tl suiker
    • 1 laurierblaadje
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Snijd de prei of stone leeks overlangs in zonder ze helemaal door te snijden. Vouw ze open en spoel ze onder koud stromend water af. Snijd de pastinaken overlangs door.
    2. Laat de boter smelten in een grote pan of een vuurvaste schotel. Voeg alle groenten, de bouillon, de suiker en het laurierblaadje toe en breng op smaak met de peper. Breng aan de kook, dek af en temper het vuur.
    3. Laat 20-25 minuten koken, of tot de groenten bijna gaar zijn. Haal het deksel eraf en laat het kookvocht 2-3 minuten indikken, of tot een siroopachtig sausje ontstaat. Roer de groenten door het sausje, verwijder het laurierblaadje en serveer.

    Variaties en tips

    • Vervang de worteltjes en de pastinaken door 4 kleine bloemkooltjes. Voeg ze 8 minuten voor het einde van de kooktijd toe. * • Als er geen jonge groenten verkrijgbaar zijn, gebruik dan gewone groenten en snijd ze in stukken. * • Voeg de geraspte schil en het sap van 1 sinaasappel toe, samen met de bouillon. * • Roer fijngesneden vers bieslook of peterselie door de groenten juist voor het serveren.

    Pluspunten

    • Prei en pastinaken bevatten nuttige hoeveelheden foliumzuur, belangrijk voor de vorming van bloedcellen en de ontwikkeling van het zenuwstelsel in ongeboren baby's. * • Worteltjes zijn een goede bron van vitamine A in de vorm van bètacaroteen, de stof die deze groenten hun oranje kleur geeft. In tegenstelling tot veel andere groenten leveren worteltjes in gekookte vorm meer voedingsstoffen dan rauw. De reden hiervoor is dat rauwe worteltjes sterke celwanden hebben, waardoor het lichaam slechts 25% van het bètacaroteen kan omzetten in vitamine A. Door het koken breken de celwanden af, zodat het lichaam het bètacaroteen beter kan opnemen en verwerken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A * ✓✓ B1, C, E, foliumzuur * ✓ B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren