Gesmoorde kalkoenbouten met minigroenten

    Gesmoorde kalkoenbouten met minigroenten

    2keer bewaard
    1uur40min


    Maak dit als eerste!

    Dit gerecht is eenvoudig te maken en geschikt als doordeweekse maaltijd voor het hele gezin. Het bevat weinig calorieën en vet. Het vlees wordt gesmoord in een kruidige bouillon en is daardoor heerlijk zacht en sappig. Geef er gebakken aardappelen of aardappelpuree bij voor de nodige zetmeelrijke koolhydraten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el zonnebloemolie
    • 4 middelgrote preien, in dunne ringen gesneden
    • 12 kleine wortels
    • 12 courgettes-fleur, van de bloem ontdaan
    • 12 babymaïskolven
    • 300 ml kalkoenen- of kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • 1 laurierblad
    • 2 grote kalkoenbouten à circa 600 g, van vel ontdaan
    • peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olie in een grote ovenbestendige braadpan op een matig vuur. Voeg prei, wortels, courgettes en maïs toe en bak dit 3-4 minuten, onder voortdurend roeren, totdat de groenten beginnen te bruinen.
    2. Schenk de bouillon erbij en voeg rozemarijn en laurierblad toe. Breng de kalkoenbouten op smaak met peper en leg ze op de groenten.
    3. Zet de pan in de oven en smoor alles circa 1½ uur, of totdat de kalkoen goudbruin en gaar is. Bedruip de kalkoen halverwege en roer de groenten door. Controleer of het vlees gaar is door met een scherp mes in het dikste gedeelte een inkeping te maken; het vrijkomende vocht moet helder zijn.
    4. Snijd het vlees voor. Geef er de groenten bij en schep er wat bouillon over.

    Variaties en tips

    • Neem in plaats van kalkoenbouten 8 kipdrumsticks. Smoor deze circa 1 uur. * • Vervang de helft van de bouillon door witte wijn. * • Gebruik 4 grote wortels en 4 courgettes, in stukken van 5 cm gesneden, in plaats van de minigroenten. * • Bereid de kalkoen op een bedje van in blokjes gesneden wortelgroenten: 4 grote wortels, pastinaak en koolraap.

    Pluspunten

    • Wortels behoren waarschijnlijk tot de eerste door de mens gegeten groenten. Ze zijn afkomstig uit Azië, waar ze al lang voor onze jaartelling werden gekweekt. Het bètacaroteen in wortels wordt veel beter door het lichaam opgenomen (en omgezet in vitamine A) als de wortels zijn gekookt, en nog beter als ze met wat olie worden gegeten. * • Maïs levert redelijk wat voedingsvezels en vitamine A (uit het bètacaroteen).

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12, C, foliumzuur * ✓✓ B1, E, niacine, ijzer, kalium, zink * ✓ B2, calcium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren