Gestoofde patrijs met salie

    Gestoofde patrijs met salie

    3keer bewaard
    1uur25min


    Maak dit als eerste!

    Patrijs is niet vet en levert weinig calorieën: ideaal dus om te stoven. Deze milde bereidingswijze, met cider en bouillon, houdt het vlees sappig, en verse salie, walnoten en appel geven er een aparte smaak aan. Een puree van wortel en knolselderij of aardappelpuree met fijngehakte lente-ui is er heerlijk bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 patrijzen
    • 15 g verse salie
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 15 g boter
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1 el bloem
    • 300 ml droge cider
    • 150 ml kippenbouillon, liefst zelfgemaakte
    • 2 el fijne mosterd
    • enkele gepelde walnoten, totaal circa 50 g, in stukjes
    • 1 handappel met rode schil, van klokhuis ontdaan en in dikke plakken gesneden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Steek wat takjes salie in de holte van elke patrijs en houd wat takjes achter voor de garnering.
    2. Verhit olie en boter in een ovenvaste braadpan, waar de patrijzen net in passen. Leg de patrijzen erin en braad ze op een matig vuur in circa 3-4 minuten rondom bruin. Neem de patrijzen uit de pan en houd ze apart.
    3. Braad de ui in de pan in 3 minuten, onder voortdurend roeren, bruin. Meng de bloem goed door de ui en voeg dan cider, bouillon, mosterd en peper en zout naar smaak toe. Breng dit mengsel onder voortdurend roeren aan de kook. Voeg de walnoten toe.
    4. Leg de patrijzen terug in de pan met de borstkant naar beneden. Doe het deksel erop en zet de pan in de oven. Stoof het vlees gedurende circa 1 uur, totdat het zacht is.
    5. Neem de patrijzen uit de pan en leg ze op een verwarmde schaal. Houd ze afgedekt warm.
    6. Zet de braadpan weer op het vuur en kook het braadvocht circa 5 minuten in, tot er ongeveer tweederde is overgebleven. Voeg tijdens de laatste 2 minuten de appel toe.
    7. Schep de appel rond de patrijzen en garneer met de achtergehouden salie. Geef de saus erbij.

    Variaties en tips

    • Kook voor een puree van wortel en knolselderij 350 g knolselderij en 350 g wortels, beide in blokjes gesneden, in 20 minuten zacht. Giet het water af en maak er, bijvoorbeeld met de keukenmachine, een puree van, met 3 el halfvolle melk en peper en zout naar smaak. Schep dit op een schaal en strooi er wat vers geraspte nootmuskaat over. * • Week voor gestoofde patrijs met paddestoelen 15 g gedroogd eekhoorntjesbrood 30 minuten in 300 ml water. Giet af en bewaar het vocht. Leng dit aan tot 300 ml met het sap van 1 sinaasappel en met kippenbouillon. Voeg 2 tl tomatenpuree en 300 ml rode wijn toe. Gebruik dit als kookvocht. Vervang de salie door verse tijm en voeg in plaats van de walnoten de paddestoelen toe. Laat de appel achterwege en garneer het gerecht met schijfjes sinaasappel en wat verse tijmblaadjes.

    Pluspunten

    • Uien bevatten twee stoffen, allicine en sulforafaan, waarvan wordt aangenomen dat ze de kans op kanker verkleinen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat deze stoffen het cholesterolgehalte kunnen verlagen en de vorming van bloedstolsels kunnen voorkomen, waardoor hartkwalen minder kans krijgen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ ijzer * ✓ kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren