Gestoomde baars met zwarte bonen

    Gestoomde baars met zwarte bonen

    1keer bewaard
    9uur15min


    Maak dit als eerste!

    In dit gerecht worden zeebaarsfilets besprenkeld met rijstwijn en vervolgens gestoomd en geserveerd met een Chinese zwarte-bonensaus die op smaak is gebracht met gember, knoflook en sojasaus. Serveer de vis met zilvervliesrijst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g gedroogde zwarte bonen, ten minste 8 uur geweekt
    • 4 zeebaarsfilets, circa 550 g in totaal, met vel
    • 1 el rijstwijn
    • peper en zout
    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 2 sjalotjes, fijngesneden
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, fijngesneden
    • 4 el groentebouillon
    • 2 el lichte sojasaus
    • 2 el droge sherry
    • 2 tl lichte basterdsuiker
    • 1 tl maïzena
    • fijngehakte verse koriander of peterselie, plus takjes om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 8uur weken  ›  Klaar in:9uur15min 

    1. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een steelpan, bedek met veel koud water en breng vervolgens aan de kook. Laat 10 minuten flink koken, temper vervolgens het vuur en laat nog 45-60 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en zet opzij.
    2. Schik de zeebaarsfilets in één laag in een stoomkoker. Besprenkel ze met de rijstwijn en breng op smaak met peper en zout naar wens. Dek af en laat circa 10 minuten stomen, afhankelijk van de dikte van de filets. Ze moeten stevig en ondoorzichtig zijn en uit elkaar vallen als u er met een mes in prikt.
    3. Verhit ondertussen de olie in een pan of wok, voeg de knoflook, de sjalotjes en de gember toe en roerbak 3-4 minuten of tot alles zacht is. Voeg de bonen, de bouillon, de sojasaus, de sherry en de suiker toe en roerbak tot alles heet is.
    4. Meng de maïzena met 2 eetlepels water tot een smeuïg mengsel en voeg dat toe aan de pan of wok. Breng het geheel aan de kook, roer tot de saus dik is en laat 1-2 minuten sudderen terwijl u vaak roert.
    5. Leg de gestoomde zeebaarsfilets op 4 borden. Schep de zwarte-bonensaus erover, garneer met de verse kruiden en serveer.

    Variaties en tips

    • Besprenkel de vis met droge sherry of citroen- of limoensap in plaats van rijstwijn. * • Voor garnalen met zwarte bonen gebruikt u 350 g gepelde rauwe reuzengarnalen of steurgarnalen (indien gewenst kunt u het laatste stukje staart eraan laten). Snijd ze aan de achterkant open en vouw ze open als een boek. Smeer de garnalen lichtjes helemaal in met 2 theelepels zonnebloemolie en bak ze 3-4 minuten onder een voorverwarmde grill, of tot ze roze zijn. U kunt de opengevouwen garnalen ook 2-3 minuten roerbakken in 1 eetlepel zonnebloemolie. Voeg de hete zwarte-bonensaus toe aan de garnalen en meng ze even. Serveer met rijstnoedels.

    Pluspunten

    • De traditionele versies van dit gerecht bevatten veel natrium omdat daarin gefermenteerde en gezouten zwarte bonen worden gebruikt. In dit recept worden in de plaats daarvan gedroogde zwarte bonen gebruikt. * • Witte vis, zoals zeebaars, is een rijke bron van eiwitten die weinig vetten bevat. Het is ook een goede bron van vitamine B12, essentieel voor de vorming van rode bloedcellen. * • Gember is al eeuwen bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zo zou het de spijsvertering verbeteren en misselijkheid voorkomen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ foliumzuur, calcium, ijzer * ✓ B1, E, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren