Gestoomde zeebaarsfilet met lentegroenten

    Gestoomde zeebaarsfilet met lentegroenten

    2keer bewaard
    40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    U kunt dit gerecht het beste bereiden in oosterse stoommandjes. Deze kunt u namelijk boven op elkaar stapelen, zodat alle ingrediënten tegelijkertijd kunnen worden bereid. De stoom zorgt er bovendien voor dat de vis niet uitdroogt. Gebruik visbouillon uit een potje of van een blokje.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 tl geraspte gember
    • 1 el lichte sojasaus
    • ½ tl sesamzaadolie
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1 el droge sherry, droge witte wijn of vermout
    • 4 zeebaarsfilets, 3,5 cm dik, à circa 150 g
    • 700 ml visbouillon
    • 200 g couscous
    • 1 reepje citroenschil
    • 225 g jonge worteltjes
    • 12 lente-uien, in stukken van 10 cm gesneden
    • 200 g aspergetoppen
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Maak eerste de marinade. Meng de gember, de sojasaus, de sesamzaadolie, de knoflook en de sherry, de wijn of de vermout in een kom. Voeg de vis toe en bedek volledig met de marinade. Zet de kom even weg.
    2. Breng 250 ml van de bouillon aan de kook in een steelpan waarop de stoommandjes passen. Doe de couscous in een kom en giet er de kokende bouillon over. Dek af en laat 15 minuten rusten, of tot de couscous is opgezwollen en de vloeistof heeft geabsorbeerd.
    3. Giet de rest van de bouillon in de steelpan. Voeg de citroenschil toe en breng aan de kook. Voeg dan de worteltjes toe. Temper het vuur, zodat de bouillon blijft sudderen.
    4. Leg de vis met het vel naar beneden in 1 laag in een stoommandje boven de zacht kokende bouillon. Voeg de lente-uien en de asperges toe, of leg ze in een ander stoommandje boven de vis. Dek af en laat 10-12 minuten stomen, of tot de vis gaar is en uit elkaar begint te vallen en de groenten gaar zijn.
    5. Als de couscous klaar is, voegt u de peterselie toe en roert u hem nog even los met een vork. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Haal de stoommandjes van de pan. Laat de wortels uitlekken, maar bewaar de kookvloeistof. Schik de vis, de worteltjes en de gestoomde groenten op warme borden samen met de couscous. Verwijder de citroenschil uit de kookvloeistof. Giet vervolgens een beetje van de vloeistof over de vis, de groenten en de couscous en serveer de rest van de vloeistof als saus.

    Pluspunten

    • Witte vis, zoals zeebaars, bevat weinig vet en calorieën, maar veel B-vitaminen. Zeebaars is bovendien een goede bron van calcium, een essentieel mineraal dat belangrijke functies in ons lichaam heeft, waaronder het gezond houden van de beenderen en tanden. * • Asparagine, de actieve stof in asperges, heeft een sterke urinedrijvende werking. Kruidengenezers raden het eten van asperges aan voor verlichting bij reuma, artritis en de symptomen van premenstrueel syndroom.

    Variaties en tips

    • Als u geen stoommandjes hebt, doe de vis en de groenten dan in een vergiet, zet dit op een grote pan en sluit af met een deksel. * • Vervang de zeebaars door zalm of kabeljauw. Als de filets dunner zijn, vermindert u de kooktijd met 1-2 minuten. Controleer na 8-9 minuten of de vis gaar is. * • U kunt het gerecht vereenvoudigen door de marinade weg te laten en water te gebruiken in plaats van visbouillon. Als het water kookt, voeg dan 600 g kleine, nieuwe aardappelen toe. Leg 2 fijngesneden stangen prei en de fijngeraspte schil van 1 citroen op de vis en stoom deze boven de aardappelen. Laat intussen 500 g spinazie koken tot hij slap is. Knijp het teveel aan vocht eruit en snijd fijn. Voeg 4 el room toe en breng op smaak met peper en zout. Leg de vis op de romige spinazie en serveer er de aardappelen gemengd met de fijngehakte kruiden bij. * • Serveer de vis met aardappelpuree in plaats van couscous. Pureer de aardappelen met een beetje van de kookvloeistof in plaats van melk en maak de puree af met een beetje boter.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ C, foliumzuur, calcium, ijzer * ✓ B1, B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren