Geurige basmatirijst

    Geurige basmatirijst

    2keer bewaard
    35min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Basmatirijst vormt tijdens het koken luchtige, losse korrels en wordt door velen beschouwd als de fijnste rijstsoort. Hier krijgt de rijst een subtiele geur en kleur door de saffraan, de kaneel en de gember. De zoetzure smaak van granaatappels zorgt voor een unieke meerwaarde. Werk de rijst af door er zaden over te strooien.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 50 g geblancheerde amandelhelften, de kleine stukjes weggegooid
    • 250 g basmatirijst, afgespoeld
    • snufje saffraandraden
    • 1 kaneelstokje
    • 450 ml kokende groentebouillon
    • peper en zout
    • 1 rijpe granaatappel
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, geraspt
    • 1 tl vloeibare honing
    • 1 el fijngehakte verse munt
    • 2 el fijngehakte verse koriander

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verhit de olie in een grote pan, voeg de amandelen toe en laat 2-3 minuten zachtjes bakken, of tot ze goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze opzij.
    2. Voeg de rijst toe aan de olie en laat 1 minuut al roerend bakken. Voeg de saffraan en het kaneelstokje en dan de bouillon toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Breng aan de kook. Roer, dek af en laat 10-15 minuten op een heel laag vuur koken, of tot de rijst gaar is en de bouillon is geabsorbeerd.
    3. Halveer ondertussen de granaatappel en verwijder alle zaden uit de vliezen. Bewaar circa een derde van de zaden om later te garneren. Doe de rest van de zaden in een zeef boven een kom en plet ze met een lepel om het sap eruit te drukken.
    4. Doe de geraspte gember in een knoflookpers en knijp het sap boven de kom uit. Voeg al roerend de honing aan het sap toe.
    5. Als de rijst gaar is, voegt u het granaatappelsap toe. Dek opnieuw af en laat 2 minuten rusten. Verwijder dan het kaneelstokje, meng de munt en de koriander met een vork door de rijst en schep het op een voorverwarmde schotel. Bestrooi met de amandelen en de bewaarde zaden van de granaatappel en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor basmatirijst met citroengras voegt u een gekneusd takje citroengras met het kaneelstokje toe. Vervang het granaatappelsap en het gembersap door het sap van ½ citroen. * • Maak kruidige basmatipilav. Bak 50 g cashewnoten in 1 eetlepel zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet opzij. Bak de basmatirijst 2 minuten in de olie met 1 theelepel komijnzaden en de geplette zaden van 3 kardemompeulen. Voeg de bouillon, 3 eetlepels kokosmelk, 1 laurierblaadje en 3 kruidnagels toe. Dek af en kook zoals in het hoofdrecept. Verwijder het laurierblaadje en de kruidnagels, voeg 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels fijngehakte verse koriander toe. Bestrooi met de cashewnoten en garneer ten slotte met een takje verse koriander voor het serveren.

    Pluspunten

    • Granaatappelzaden geven dit gerecht niet alleen meer smaak maar leveren ook vitamine C en voedingsvezels. * • Amandelen leveren net als andere noten veel van de voedingsstoffen die in vlees zitten, zoals eiwitten, verschillende B-vitaminen en essentiële mineralen, zoals fosfor, ijzer, kalium en koper. Ze zijn ook een goede bron van vitamine E, dat ons helpt te beschermen tegen hartziekten.

    Bevat per portie

    ✓✓ E * ✓ koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren