Gevulde gepofte aardappelen

    Gevulde gepofte aardappelen

    9keer bewaard
    1uur35min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Een kokendhete gepofte aardappel smaakt heerlijk, ook als hij niet met boter en kaas wordt klaargemaakt. In deze vegetarische vulling worden gemarineerde champignons en courgettes gecombineerd. Andere mogelijkheden zijn een vulling met tonijn en maïs en een vulling met knoflook en tomaten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 grote aardappelen, à circa 300 g
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 200 g grote champignons
    • 1 grote courgette, circa 175 g, in schijfjes gesneden
    • 1 tl rode-wijnazijn
    • 1 tl dijonmosterd
    • 4 el fijngesneden peterselie
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Steek in het midden van elke aardappel een metalen spies (deze geleidt de warmte beter, zodat de aardappelen in het midden goed warm worden en sneller gaar worden; kijk wel uit bij het verwijderen van de spies!). Leg de aardappelen rechtstreeks op een bakplaat en bak ze gedurende 1¼ uur of tot ze helemaal gaar zijn.
    2. Maak de courgette-champignonvulling als u de aardappelen net in de oven hebt gelegd, zodat deze de tijd heeft om te marineren. Maar u kunt hem ook vlak voor de aardappelen gaar zijn maken, en hem dan warm serveren. Verhit een grote geribbelde pan of een braadpan. Giet er de helft van de olie in en stoof de champignons en de courgette 10-15 minuten of tot ze bruin en zacht zijn en het vocht hebben losgelaten.
    3. Schep de groenten met het vocht in een kom en voeg de rest van de olie, de azijn en de mosterd toe. Breng op smaak, meng en laat marineren tot de aardappelen gaar zijn.
    4. Maak een diepe snee in de gepofte aardappelen, maar zorg dat ze heel blijven. Roer de peterselie door de gemarineerde groenten en schep de vulling in de aardappelen. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Voor een tonijn-maïsvulling doet u 225 g maïs uit de diepvries in een kleine pan met kokend water. Breng aan de kook, laat 2 minuten koken en dan uitlekken. Laat een blik tonijn van circa 200 g uitlekken en snijd die in stukken. Voeg dit samen met 2 el mayonaise en 2 el halfvolle crème fraîche toe aan de maïs. Voeg 2 el fijngesneden vers bieslook of fijngesneden lente-uitjes en 2 el fijngesneden peterselie toe en schep het mengsel in de aardappelen. * • Ook een vulling van geroosterd knoflook en kerstomaten smaakt heerlijk. Snijd de taaie stengel van een bol knoflook en pak de bol in in folie. Pof hem tegelijk met de aardappelen 45 minuten in de oven. Laat een beetje afkoelen en knijp dan boven een kommetje, een voor een de pulp uit de teentjes. Voeg 1 bosje vers basilicum toe, zonder steeltjes en de blaadjes gescheurd, 50 g ontpitte zwarte olijven, fijngesneden en 1 el extra vergine olijfolie toe en breng op smaak. Voeg 450 g kerstomaten, in vieren gesneden, toe. Verwarm de grill voor. Haal wat van het kruim uit de aardappelen en prak dit met een vork. Voeg het aan het tomatenmengsel toe, meng goed en schep de vulling in de aardappelen. Bestrooi met 50 g vers geraspte Parmezaanse kaas. Laat kleuren onder de grill en serveer.

    Pluspunten

    • Aardappelen zijn een uitstekende bron van vitamine C, vooral wanneer ze in de schil worden bereid, zodat ook de vitaminen net onder de schil bewaard blijven. Een vers geoogste aardappel bevat meer dan 10 keer zo veel vitamine C als een oudere aardappel.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, B6, foliumzuur, kalium * ✓ A, E, niacine, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren