Gevulde kalebassen

    Gevulde kalebassen

    3keer bewaard
    1uur10min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een aantrekkelijke en leuke manier om kleine eikelkalebassen te serveren: gevuld met een mix van wilde en witte rijst, kastanjes, gedroogde cranberry's en mozzarella. Alle kleine kalebassen en pompoenen zijn hiervoor geschikt. Serveer het als een indrukwekkend vegetarisch hoofdgerecht tijdens een winters diner.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g basmati- en wilde rijst gemengd
    • 4 kleine eikelkalebassen, à circa 750 g
    • peper en zout
    • 185 g gekookte kastanjes (uit blik of vacuümverpakt), grofgesneden
    • 75 g gedroogde cranberry's
    • 1 kleine rode ui, fijngesneden
    • 2 el fijngehakte verse tijm
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 150 g mozzarella, geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Doe de rijst in een pan, voeg 400 ml water toe en breng aan de kook. Dek af en laat circa 20 minuten heel zachtjes sudderen, of tot de rijst net gaar is. Giet het teveel aan water af.
    2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Snijd met een groot, scherp mes de bovenkant (de kant met het steeltje) van de kalebassen weg. Leg die kleine hoedjes opzij en haal de zaden en vezels met een kleine lepel uit de kalebassen. Maak de onderkanten indien nodig vlak zodat ze rechtop blijven staan. Breng de holte van elke kalebas op smaak met peper en zout en zet de kalebassen dan in een grote vuurvaste schotel.
    3. Meng de rijst, de kastanjes, de cranberry's, de ui, de tijm, de peterselie en de mozzarella in een kom. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
    4. Schep de rijstvulling in de kalebassen, druk het aan en hoop het bovenaan mooi op. Leg de hoedjes erbovenop. Laat circa 45 minuten bakken, of tot het vruchtvlees van de kalebassen zacht is als u er met een klein, scherp mes in prikt. Serveer heet.

    Pluspunten

    • Eikelkalebas is een kalebassoort die in de winter groeit. Deze soorten zijn harde, zetmeelrijke groenten die heel goed kunnen worden bewaard, terwijl soorten als courgettes onrijp worden opgegeten en de schil nog eetbaar is. Eikelkalebas is een goede bron van bètacaroteen dat het lichaam kan omzetten in vitamine A. * • In tegenstelling tot andere noten zijn kastanjes rijk aan zetmeelrijke koolhydraten en bevatten ze weinig vetten. Andere noten bevatten tot twintigmaal meer vetten. Kastanjes zijn ook een goede bron van vitamine B1 en kalium en een bron van voedingsvezels. * • Zowel gedroogde als verse cranberry's zijn een goede bron van vitamine C. Cranberry's hebben ook de reputatie urineweginfecties, zoals cystitis, te helpen voorkomen.

    Variaties en tips

    • Gebruik andere soorten winterkalebassen of kleine pompoenen in plaats van eikelkalebassen. De kooktijd varieert van 45-60 minuten, afhankelijk van de soort kalebas die u gebruikt en de grootte. * • Vervang de mozzarella door andere kazen, bijvoorbeeld gruyère. * • Maak gevulde paprika's met feta en sultanarozijnen. Snijd 2 grote, rode en 2 grote gele paprika's overlangs door en verwijder het klokhuis en de zaden. Maak de rijstvulling zoals in het hoofdrecept, maar vervang de cranberry's door sultanarozijnen en de mozzarella door geraspte feta. Schep de vulling met uw handen in de paprikahelften, druk aan en hoop het bovenaan netjes op. Schik de paprikahelften naast elkaar in een vuurvaste schotel en besprenkel met een mengsel van het sap van 1 sinaasappel, 1 eetlepel extra vergine olijfolie en peper naar wens. Dek de schotel af met ingevette aluminiumfolie en bak in een voorverwarmde oven van 190 °C gedurende circa 1 uur of tot de paprika's gaar zijn. Serveer heet.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, C, E, calcium * ✓✓ B12, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ B6, foliumzuur, niacine

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren