Gevulde kalkoenrollen met linzen

    Gevulde kalkoenrollen met linzen

    1keer bewaard
    1uur55min


    Maak dit als eerste!

    Mals kalkoenvlees is heerlijk. En gevuld met abrikozen, geserveerd met du Puy-linzen en op smaak gebracht met sinaasappelen, kastanjes en groenten komt zowel de smaak als de structuur van het vlees nog beter tot zijn recht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 kalkoenfilets, circa 500 g in totaal
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 1 pastinaak, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 2 worteltjes, in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden
    • 1 el bloem
    • 600 ml kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 2 tl dijonmosterd
    • 1 blik hele, gepelde kastanjes, circa 250 g, uitgelekt
    • 200 g du Puy-linzen
    • 2 tl balsamicoazijn
    • peper en zout
    • takjes verse peterselie om te garneren
    • Abrikozenvulling
    • 1 ui, fijngesneden
    • 75 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 75 g verse broodkruimels
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 1 eidooier
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de kalkoenfilets een voor een tussen 2 stukken plasticfolie en klop de filets telkens met behulp van een deegroller plat tot ze een rechthoek van ongeveer 15 × 12 cm vormen.
    2. Maak de vulling. Doe daarvoor de ui, de abrikozen, de knoflook, de broodkruimels, de peterselie, de eidooier, een derde van de sinaasappelschil en 1 eetlepel van het sinaasappelsap in een kom (bewaar de rest van de sinaasappelschil en het sap om later aan de linzen toe te voegen). Breng de vulling op smaak met zout en peper en meng goed. Verdeel de vulling over de stukken kalkoenvlees. Spreid de vulling gelijkmatig uit met een vork. Rol elk stuk kalkoenvlees op, begin aan een korte kant en prik de rollen op 2-3 plaatsen vast met cocktailprikkers.
    3. Verhit de olie in een vuurvaste schotel. Voeg vervolgens de kalkoenrollen toe en bak ze 5 minuten op een middelhoog vuur. Draai ze af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruin worden. Schep de rollen met een schuimspaan uit de schotel op een bord.
    4. Voeg de ui toe aan de stoofschotel en laat circa 5 minuten bakken, of tot de ui zacht is. Doe de pastinaak en de worteltjes erbij. Strooi er dan de bloem in en roer tot ze gelijkmatig is verdeeld. Schenk de bouillon erin en roer de mosterd erdoor. Voeg de kastanjes toe en breng al roerend aan de kook. Voeg de kalkoenrollen weer toe aan de schotel, dek die af en zet in de oven. Laat 1¼ uur bakken, of tot de kalkoen gaar is.
    5. Circa 30 minuten voordat de kalkoen gaar is, doet u de linzen in een grote pan met genoeg koud water, zodat ze helemaal zijn ondergedompeld. Breng aan de kook en laat gedurende circa 20 minuten koken, of tot de linzen zacht zijn. Laat de linzen goed uitlekken en doe ze weer in de pan. Voeg de sinaasappelschil en het sap en de azijn toe.
    6. Schep de kalkoenrollen met een schuimspaan op een bord en doe de groenten in de pan met de linzen. Meng de groenten voorzichtig met de linzen. Haal de cocktailprikkers uit de rollen en snijd ze in plakken.
    7. Schep het linzenmengsel en een beetje van de kookvloeistof op warme borden. Schik de plakjes kalkoenrol erbovenop. Garneer met de peterselie en serveer.

    Pluspunten

    • Du Puy-linzen zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels en een nuttige bron van ijzer. De vitamine C uit het sinaasappelsap helpt bij het absorberen van het ijzer. * • Pastinaken leveren kalium en B-vitaminen, waaronder B1 en foliumzuur.

    Variaties en tips

    • Vervang voor de verandering de abrikozen eens door pruimen, zonder pit, en de pastinaken door jonge koolrapen. Verminder de hoeveelheid bouillon tot 450 ml en voeg 150 ml rode wijn toe. Laat de linzen weg en serveer de kalkoenrollen en de groenten met aardappelpuree. * • Voor een Italiaanse vulling vervangt u de abrikozen door fijngesneden zongedroogde tomaten en de peterselie door 3 eetlepels fijngehakt vers basilicum of 1 theelepel pesto. Gebruik een heel ei, losgeklopt, in plaats van alleen een eidooier. Wikkel een plakje spek of parmaham om elke rol nadat u die heeft gevuld en bak ze zoals in het hoofdrecept. Laat de pastinaken en de worteltjes weg en voeg in de plaats daarvan 1 rode paprika, zonder zaden en fijngesneden, en 3 fijngesneden stengels bleekselderij toe.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B6, B12, fosfor, ijzer, koper * ✓ ✓ A, B1, C, foliumzuur, niacine, kalium, zink * ✓ B2, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren