Bied uw gasten een waaier aan gevulde groenten aan waaruit ze zelf een keuze kunnen maken. Serveer ze met veel stokbrood en een gemengde sla, zodat u een vullend en smakelijk hoofdgerecht hebt.
• Gebruik volkorenrijst in plaats van witte rijst en meng deze met het gebakken vlees en de ui. Voeg 3 lente-uitjes, in schijfjes gesneden, 3 fijngesneden teentjes knoflook, 2 eetlepels fijngehakte verse dille, 2 eetlepels fijngehakte verse munt, ½ theelepel gemalen komijn, een flinke snuf gemalen kaneel, 3 eetlepels magere yoghurt, 2 eetlepels rozijnen en het sap van ½ citroen toe. Breng op smaak met peper en zout. Snijd 2 aubergines overlangs door en stoom ze 5 minuten of tot ze zacht zijn. Laat afkoelen tot u ze kunt beetpakken. Hol ze dan uit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en voeg het toe aan het vleesmengsel. Blancheer 4 grote bladeren savooienkool 30-60 seconden of tot ze zacht zijn. Schik de aubergineschelpen in een braadschotel en schep er vulling in. Rol de rest van de vulling in de koolbladeren en leg ze bij in de schotel. Meng 1 blik tomaten, circa 225 g, fijngesneden, en hun sap met 120 ml lams- of groentebouillon en schep het rond de groenten. Dek de schotel af met folie. Rooster 30 minuten. Verwijder de folie en rooster 15-20 minuten of tot de bovenkanten lichtbruin zijn. Serveer warm of koud, gegarneerd met fijngehakte verse munt.
• De mediterrane groenten die in dit gerecht worden gebruikt, bevatten veel bio-actieve stoffen en antioxidanten, waaronder het bètacaroteen uit de paprika's, de spinazie, de tomaten en de courgettes. Bètacaroteen helpt onze cellen beschermen tegen schade aangericht door vrije radicalen die door het lichaam worden aangemaakt als reactie op stress. * • Courgettes behoren tot dezelfde familie als meloenen, pompoenen en komkommer. Hun schil is rijk aan bètacaroteen en ze leveren ook niacine en vitamine B6.
✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ B2, ijzer, kalium * ✓ calcium