Frisgroene spinazie en goudgele abrikozen geven dit eenvoudige bijgerecht van granen en groenten veel kleur en smaak. Serveer het in plaats van aardappelen of rijst bij stoofschotels met veel saus.
• Probeer aubergine met gierst en sesamzaad. Snijd twee middelgrote aubergines in blokjes. Verhit 2 eetlepels extra vergine olijfolie in een grote braadpan, voeg de aubergine toe en laat al roerend op een hoog vuur bruinen. Haal de pan van het vuur en voeg 200 g gierst en 900 ml groentebouillon toe. Zet weer op het vuur en breng aan de kook. Roer, temper het vuur en laat 15-20 minuten sudderen, of tot de bouillon is geabsorbeerd en de gierst zacht is. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een kom en bestrooi met 2 eetlepels fijngehakte verse koriander, 1 eetlepel lente-uitjes, in dunne plakjes, en 2 eetlepels geroosterd sesamzaad.
• Gierst levert redelijke hoeveelheden ijzer en B-vitaminen en behoudt zijn voedingswaarde omdat het niet lang wordt bewerkt. Omdat gierst glutenvrij is, kan het een bron van zetmeelrijke koolhydraten zijn voor mensen met coeliakie. * • Pijnboompitten zijn een goede bron van vitamine E en kalium. Ze leveren ook magnesium, zink en ijzer. * • Gedroogde abrikozen zijn een van de beste vruchtenbronnen van ijzer. Ze bevatten ook bètacaroteen, dat het lichaam kan omzetten in vitamine A, en andere mineralen, zoals calcium, kalium en fosfor.
✓✓✓ A * ✓✓ B1, E * ✓ C, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink
Het is een smaakvolle maaltijd die ook bij kinderen in de smaak valt. De hoeveelheid vocht (bouillon) heb ik aangepast omdat 900 ml te veel is om geheel door de gierst te worden geabsorbeerd. 550 ml is een betere hoeveelheid. Ook heb ik, omdat ik de pijnboompitten was vergeten, zonnebloempitten geroosterd. - 24 mei 2013