Goudgele linzensoep

    Goudgele linzensoep

    5keer bewaard
    1uur30min


    Maak dit als eerste!

    Deze smeuïge soep dankt zijn rijke kleur aan de combinatie van linzen, pastinaken en worteltjes. Door de toevoeging van droge sherry en mierikswortelpasta wordt de soep een ideaal voorgerecht voor een feestelijk diner. Serveer met toast of haverkoekjes.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 30 g boter
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 450 g pastinaken, in dobbelsteentjes gesneden
    • 350 g worteltjes, in dobbelsteentjes gesneden
    • 150 ml droge sherry
    • 100 g rode linzen
    • 1,2 liter groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • peper en zout
    • vers bieslook om te garneren
    • Om te serveren
    • 2 tl geraspte mierikswortel
    • 6 el crème fraîche

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Smelt de boter in een grote braadpan. Voeg de ui toe, roer goed en dek de pan af. Laat de ui 10 minuten zweten op een laag vuur, of tot hij zacht is. Voeg de pastinaken, worteltjes en sherry toe. Breng aan de kook, dek de pan dan opnieuw af en laat 40 minuten zachtjes sudderen.
    2. Voeg de linzen en de bouillon toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat 15-20 minuten zachtjes sudderen of tot de linzen heel zacht zijn. Pureer de soep met een mixer tot deze smeuïg is. Doe de soep in de pan, als dat nodig is, en breng de soep vervolgens zachtjes aan de kook. Als u de soep nog een beetje te dik vindt, voeg dan nog wat extra bouillon of water toe.
    3. Voeg de geraspte mierikswortel toe aan de crème fraîche. Hak het bieslook fijn om te garneren, maar laat een paar stengels heel. Schep de soep in voorverwarmde kommen en schep op elke portie een lepel mierikswortelpasta. Strooi er fijngehakt bieslook over en leg enkele hele stengels bieslook op elke kom. Serveer direct.

    Variaties en tips

    • Vervang de pastinaken door knolselderij en de worteltjes door koolraap. Bereid de soep zoals in het hoofdrecept. Vervang de droge sherry eventueel door droge witte vermout of witte wijn als u een zachtere smaak wenst. * • Voor een vetarme soep schept u op elke portie 1 theelepel mierikswortelpuree in plaats van de mierikswortelpasta. Strooi dan fijngehakte peterselie over de soep.

    Pluspunten

    • Linzen zijn een goede bron van eiwitten en vooral van voedingsvezels. Voeding met veel voedingsvezels zorgt voor een langduriger voldaan gevoel. Met een dieet van veel vezels en weinig vetten houdt bovendien uw gewicht onder controle. * • Wortelgroenten werden lange tijd vooral in de winter gebruikt omdat ze een uitstekende bron van vitaminen en mineralen zijn. * • Kinderen die niet graag gekookte groenten eten, zullen met deze smakelijke, kleurrijke soep niet eens doorhebben dat ze die toch binnenkrijgen.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A * ✓ ✓ B1, B6, foliumzuur, kalium * ✓ calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren