Gravlax met gember

    Gravlax met gember

    3keer bewaard
    2dagen20min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Dit traditionele Scandinavische recept van gemarineerde rauwe zalm, geserveerd met een mosterd-dillesaus, krijgt een modern tintje door verse gember en citroengras aan de marinade toe te voegen. Gebruik heel verse zalm, want hij moet 2 dagen worden gemarineerd. Serveer als voorgerecht met volkoren- of roggebrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 225 g heel verse zalmfilet (staartstuk)
    • Marinade
    • 1 el grof zeezout
    • 2 tl basterdsuiker
    • 1 tl gemengde zwarte, groene en rode peperkorrels, geplet
    • 15 g verse gember, fijngesneden
    • 1 stengel citroengras, fijngesneden
    • 3 el fijngehakte verse dille
    • Mosterd-dillesaus
    • 3 el mayonaise
    • 3 el magere yoghurt
    • 2 el dijonmosterd
    • 1 el fijngehakte verse dille
    • Om te serveren
    • 1 kleine avocado
    • 55 g gemengde blaadjes sla
    • 1 komkommer, gehalveerd en in schijfjes gesneden
    • ½ kleine rode ui, in dunne schijfjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Extra tijd: 2dagen marineren  ›  Klaar in:2dagen20min 

    1. Meng alle ingrediënten voor de marinade. Strooi de helft van het mengsel over de bodem van een ondiepe, niet-metalen schotel. Leg de zalm erop, met het vel naar beneden, en strooi dan de rest van de marinade erover. Druk het mengsel goed in het vlees van de zalm. Dek de zalm af met plasticfolie. Leg er een snijplank op en zet er een zwaar gewicht bovenop. Laat circa 48 uur in de koelkast in de marinade liggen en draai de vis elke 12 uur om.
    2. Als de zalm klaar is om te serveren, maakt u de mosterd-dillesaus. Meng daarvoor alle ingrediënten, roer tot een smeuïg mengsel ontstaat en schep het in een kom.
    3. Snijd de zalm in heel dunne schijfjes en verwijder het vel, zodat elk stukje zalm aan één kant is bedekt met een beetje van de marinade. Schik de zalm op borden.
    4. Schil de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schik de avocado met de blaadjes sla en de komkommer naast de stukjes zalm. Bestrooi met de schijfjes ui en serveer met de mosterd-dillesaus.

    Variaties en tips

    • Voor een snelle versie gebruikt u 200 g gerookte zalm, in schijfjes. Leg de zalm in een ondiepe schotel. Maak de marinade. Snijd daarvoor de gember grof, doe hem in een knoflookpers en knijp het gembersap over de zalm, samen met het sap van ½ citroen. Bestrooi met het fijngesneden citroengras en de dille en laat enkel uren of een nacht in de koelkast staan, zodat de smaken zich kunnen mengen. * • Maak de saus met crème fraîche (vetarm als u wilt) of zure room in plaats van het mengsel van mayonaise en yoghurt.

    Pluspunten

    • Avocado's bevatten grote hoeveelheden vet, maar het grootste deel van het vet is onverzadigd en dat kan bescherming bieden tegen hartziekten. Rijpe avocado's kunt u pletten met een beetje citroensap, zodat ze een goed en gezond alternatief vormen voor boter of margarine als smeersel op brood. * • Dille was al bij de Egyptenaren bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Kolonisten namen het mee naar Amerika waar het bekend werd als ‘meeting house seeds’, vergaderzaad, omdat kauwen op de zaden voorkwam dat de maag rammelde tijdens lange preken.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, niacine * ✓✓ E * ✓ A, calcium, ijzer, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren