Griekse kippensoep met citroen

    Griekse kippensoep met citroen

    11keer bewaard
    45min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Deze verfijnde, smakelijke soep zit boordevol goede ingrediënten en vormt een verwarmende hoofdmaaltijd. De kipfilets worden gepocheerd met groenten en in de bouillon die zo ontstaat, wordt de rijst gekookt. Op het laatste moment verrijkt u de soep met eieren en vers citroensap, zoals dat in Griekenland traditie is.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 kipfilets, circa 350 g in totaal
    • 1 grote ui, in dunne plakjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 grote wortel, in dunne plakjes gesneden
    • 6 zwarte peperkorrels
    • reepje citroenschil
    • 1 bosje verse dille of peterselie
    • 150 g witte langkorrelige rijst
    • sap van 1 citroen
    • 2 eieren, losgeklopt
    • peper en zout
    • takjes verse dille of peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Doe de kipfilets, de ui, de bleekselderij, de wortel, de zwarte peperkorrels, de citroenschil en de dille of de peterselie in een grote pan. Voeg 1,4 liter water toe. Breng op een middelhoog vuur aan de kook en schuim de oppervlakte af. Temper het vuur dan en dek de pan half af met een deksel, zodat het water zachtjes blijft sudderen. Laat zo 15 minuten sudderen, of tot de kip gaar is.
    2. Haal de kip met een schuimspaan uit de pan en leg haar opzij. Zeef de bouillon door een grote zeef in een schone pan en gooi de groenten en smaakmakers weg.
    3. Verhit de bouillon tot hij kookt en voeg dan de rijst toe. Laat 8-10 minuten zachtjes sudderen of tot de rijst bijna gaar is. Snijd of scheur ondertussen de kip in kleine stukken en meng het citroensap met de losgeklopte eieren.
    4. Voeg de stukken kip weer toe aan de soep. Verhit de soep op een middelhoog vuur tot deze bijna weer kookt. Haal de pan dan van het vuur en giet al roerend het citroenmengsel erbij. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Serveer de soep meteen, gegarneerd met takjes dille of peterselie.

    Een variatie

    • Maak Chinese eendensoep met rijst. Vervang de kip door 2 eendenborsten zonder vel, circa 300 g in totaal. Vervang de citroenschil en de dille of peterselie door 4 plakjes verse gember (u hoeft die niet te schillen) en de stengels van een bosje verse koriander. Laat 20 minuten sudderen, haal dan de eend uit de soep en scheur hem in stukjes. Zeef de bouillon en verhit die met 1 tl geraspte gember. Voeg 2 stengels bleekselderij, in plakjes, en 85 g witte langkorrelige rijst toe. Als de rijst bijna gaar is, voegt u de eend, 1 eetlepel van de fijngehakte verse koriander, een snufje geplette, gedroogde chilipepers en een scheutje sojasaus toe. Breng weer aan de kook en serveer meteen.

    Pluspunten

    • Dankzij de combinatie van rijst, mager kippenvlees en groenten blijft deze soep vetarm, terwijl er veel eiwitten en zetmeelrijke koolhydraten in zitten. * • Hoewel eieren cholesterol bevatten, is men het er tegenwoordig over eens dat ze bij de meeste mensen weinig effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Dat gehalte wordt eerder verhoogd door verzadigde vetzuren en andere factoren. Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en leveren daarom een waardevolle bijdrage aan een gezond eetpatroon.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, niacine * ✓✓ B6, selenium * ✓ B1, B2, B12, C, foliumzuur, ijzer, kalium, * koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    - 21 mrt 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren