Griekse lamsspiezen

    Griekse lamsspiezen

    4keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    Deze blokjes lamsvlees worden op smaak gebracht met een mengsel van knoflook, citroen en verse oregano, en gebakken op spiezen. Geserveerd met een Griekse salade en pitabrood vormt dit een heerlijk hoofdgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 grote teentjes knoflook, uitgeperst
    • sap van ½ citroen
    • 1 el fijngehakte, verse oregano
    • 450 g lamsvlees zonder bot, van vet ontdaan en in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • Griekse salade
    • 6 tomaten, in dikke plakken gesneden
    • 1 rode ui, fijngesnipperd
    • circa 250 g gesneden witte kool
    • 4 el fijngehakte verse munt
    • ¼ komkommer, gehalveerd en in dunne schijfjes gesneden
    • sap van ½ citroen
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 4 pitabroodjes, in driehoekjes gesneden
    • Griekse yoghurt (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de grill of een gietijzeren grillpan voor. Doe de olijfolie, de knoflook, het citroensap en de fijngehakte oregano in een kom en roer alles goed door elkaar. Voeg de blokjes lamsvlees toe en roer alles goed door elkaar. Prik de blokjes vlees op 4 satéstokjes.
    2. Bak de spiezen onder de grill of in de grillpan gedurende 7-8 minuten, terwijl u ze regelmatig omdraait. Warm tegen het einde van de kooktijd het pitabrood op onder de grill of in de grillpan.
    3. Maak ondertussen de salade klaar. Doe alle ingrediënten samen in een kom en breng op smaak met peper en zout. Meng alles voorzichtig.
    4. Serveer de spiezen met de salade, het pitabrood en desgewenst met een kommetje yoghurt erbij.

    Een variatie

    • Voor runderspiezen gebruikt u 4 biefstukken, circa 400 g in totaal, in blokjes van 2,5 cm gesneden. Meng 1 tl chilipoeder, ¼ tl gemalen komijn, 1 el olijfolie, extra vergine, 2 grote uitgeperste tenen knoflook, het sap van ½ limoen en breng op smaak. Bedek de blokjes vlees aan alle kanten met het kruidenmengsel en prik ze dan op 4 spiezen. Snijd 1 grote ui in schijfjes en laat ze samen met de spiezen 4-6 minuten bakken onder de grill of in de grillpan, of tot ze gaar zijn. Draai ze regelmatig om. Leg de spiezen apart en laat de ui nog grillen tot hij zacht is. Maak ondertussen de salade. Meng daarvoor 1 blik rode kidneybonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, met 1 grote avocado, in blokjes gesneden, het sap van 1 limoen, 1½ el olijfolie, extra vergine, ½ rode ui, fijngesnipperd, 1 verse groene chilipeper zonder zaadjes, fijngehakt, 300 g kerstomaten, gehalveerd, en 15 g fijngehakte verse koriander. Breng op smaak en voeg nog een snufje fijne suiker toe. Haal de blokjes vlees van de spiezen en verdeel ze samen met de ui over 8 warme tortilla's. Doe er een beetje van de salade bij en rol op tot wraps. Serveer met de rest van de salade.

    Pluspunten

    • Lamsvlees is rijk aan B-vitaminen, die we nodig hebben voor een gezond zenuwstelsel. Het is ook rijk aan zink en ijzer. * • Kool behoort tot een familie van groenten die verschillende bio-actieve stoffen bevat die ons kunnen beschermen tegen borstkanker. Koolsoorten bevatten ook veel vitamine C en vormen een van de rijkste plantaardige bronnen van foliumzuur. * • Uien, net zoals witlof, prei, knoflook, aardperen, asperges, gerst en bananen, bevatten een voedingsvezel die de groei van goede bacteriën in de darm stimuleert en die van slechte tegengaat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C * ✓✓ A, B6, E, ijzer, zink * ✓ B1, foliumzuur, niacine, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren