Griesmeelnoedels met salie en kaneel

    Griesmeelnoedels met salie en kaneel

    2keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Een Italiaanse klassieker is gnocchi van griesmeel, geserveerd met veel kaas en boter. In deze gezondere, maar net zo heerlijke versie gebruikt u slechts een beetje boter, kaas en olijfolie en geeft u het gerecht meer smaak met kaneel en salie. Serveer met gebakken spinazie en erwten als heerlijke gezinsmaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 750 ml halfvolle melk
    • 150 g griesmeel
    • 1 el fijngehakte verse salie of 1 tl gedroogde salie
    • ¼ tl gemalen kaneel
    • 30 g boter
    • 1 groot ei, losgeklopt
    • 50 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • peper en zout
    • Gebakken spinazie met erwten
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 bosje lente-uitjes, fijngesneden
    • 150 g erwten of doperwten uit de diepvries
    • 450 g spinazie, kleingesneden
    • partjes citroen of limoen om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C en vet een bakvorm of bakplaat in.
    2. Breng de melk aan de kook in een grote pan met een antiaanbaklaag of een zware bodem. Haal de pan van het vuur en voeg heel langzaam het griesmeel toe terwijl u voortdurend blijft roeren. Zet de pan weer op het vuur. Voeg de salie en de kaneel toe en breng op smaak. Roer tot het mengsel kookt. Temper het vuur en laat al roerend nog 1-2 minuten zachtjes koken of tot het mengsel heel dik is.
    3. Haal de pan van het vuur en voeg de boter al kloppend toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan het ei en driekwart van de Parmezaanse kaas toe tot alles goed is gemengd.
    4. Schep het mengsel in de ingevette bakvorm of op de bakplaat. Spreid het uit met een natte spatel, zodat een koek van 1 cm dik ontstaat. Laat circa 5 minuten afkoelen. Snijd de koek vervolgens in vierkantjes van 5 cm.
    5. Smeer een vuurvaste schotel in met een beetje van de olie en leg de vierkante gnocchi overlappend in één laag in de schotel. Besprenkel met de rest van de olie en strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover. Bak de gnocchi 20-25 minuten of tot ze goudbruin en bovenop krokant zijn. Bereid de gebakken spinazie net voor de gnocchi klaar zijn.
    6. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de knoflook en de lente-uitjes toe en bak ze 1 minuut. Voeg de erwten of de doperwten uit de diepvries toe en bak ze 2-3 minuten al roerend, of tot de erwten zijn ontdooid. Voeg de spinazie toe en breng op smaak. Bak 2-3 minuten al roerend, of tot de erwten heet en de spinazie zacht is.
    7. Serveer onmiddellijk. Garneer de spinazie en de erwten met de partjes citroen of limoen, als u die gebruikt, zodat het sap naar wens kan worden toegevoegd.

    Variaties en tips

    • Serveer bij de gnocchi een verse tomatensaus. * • Snijd de gnocchi met een deegwieltje in cirkels in plaats van in vierkanten en leg voor het bakken dunne sneetjes mozzarella tussen de overlappende stukken gnocchi. * • Leg de gnocchi met schijfjes tomaat en plakjes mozzarella op geroosterde schijfjes courgette en aubergine en bak ze.

    Pluspunten

    • Griesmeel is gemalen tarwe. Het bevat veel zetmeelrijke koolhydraten, en daarnaast levert het een beetje eiwitten, mangaan en fosfor.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, calcium, kalium * ✓✓ B2, B12, C, foliumzuur, kalium * ✓ B1, B6, E, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren