Groene korianderrijst

    Groene korianderrijst

    Voeg toe aan favorieten!
    40min


    Maak dit als eerste!

    Met een kruidige groentepuree maakt u op een snelle en eenvoudige manier kleurrijke, smakelijke rijst. Bak de rijst in slechts een beetje olie en boter en laat hem dan nog even in de puree bakken voor u de bouillon toevoegt. Op die manier wordt de smaak van het gerecht nog versterkt. Het past uitstekend bij gegrilde kip.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote groene paprika, in vieren gesneden en zonder zaden
    • 1 ui, in vieren gesneden
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 15 g verse koriander
    • 10 g verse peterselie
    • 10 g boter
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 225 g witte langkorrelige rijst
    • 600 ml kokende kippenbouillon
    • peper en zout
    • takjes verse koriander om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Doe de groene paprika, de ui, de knoflook, de koriander en de peterselie in een keukenmachine en mix tot er een fijne puree ontstaat. U kunt alles ook fijnsnijden met een mes.
    2. Verhit de boter en de olijfolie in een grote pan, voeg de rijst toe en laat 2-3 minuten zachtjes bakken, of tot de korrels doorschijnend zijn.
    3. Haal de pan van het vuur en voeg de kruidenpuree toe. Zet weer op het vuur en laat 2 minuten al roerend bakken. Giet de kokende bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout naar wens. Breng aan de kook, temper het vuur, dek af en laat 10-15 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is en de bouillon is geabsorbeerd.
    4. Haal de pan van het vuur en laat 3-4 minuten afgedekt rusten. Ga er dan met een vork door om de korrels los te maken. Serveer heet, gegarneerd met de takjes koriander.

    Variaties en tips

    • Gebruik langkorrelige zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Laat 30-40 minuten koken en voeg 100 ml meer bouillon toe. * • Voor spinaziepilav van rode rijst kookt u 225 g rode Camarguerijst 2 minuten in de boter en de olie. Voeg dan 300 ml kokende bouillon toe en laat afgedekt 30-35 minuten koken, of tot de rijst gaar is. Bak circa 10 minuten voor de rijst gaar is 1 bosje lente-uitjes, in plakjes, en 1 uitgeperst teentje knoflook 3 minuten in 1 eetlepel extra vergine olijfolie, of tot alles gaar is. Voeg 175 g jonge spinazie toe, dek af en laat 1 minuut bakken. Verwijder dan het deksel en laat nog een minuut op een laag vuur bakken, of tot een deel van de spinazievloeistof is geabsorbeerd. Voeg de gekookte rijst, 3 eetlepels fijngehakte peterselie, een snufje vers geraspte nootmuskaat en peper naar wens toe. Dek af en verhit 2 minuten. Knijp het sap van ½ limoen erover, ga er met een vork door en serveer heet. * • Maak een vegetarische versie door groente- in plaats van kippenbouillon te gebruiken.

    Pluspunten

    • Groene paprika's zijn een uitstekende bron van vitamine C, belangrijk om het immuunsysteem van het lichaam te onderhouden. Hoewel een gedeelte van de vitamine C wordt vernietigd tijdens het koken, blijft er nog voldoende over. * • Koriander wordt al vele eeuwen lang niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook als ingrediënt van likeur en reukwater, als kruidenmiddel voor de maag en dankzij de zaden voor verlichting van urinewegproblemen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ A, B6, foliumzuur, koper, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren