Groente-bonenstoofschotel

    Groente-bonenstoofschotel

    1keer bewaard
    1uur15min


    Maak dit als eerste!

    Dit eenvoudige eenpansgerecht met wortelgroenten en pintobonen vormt een voedzame wintermaaltijd en heeft geen bijgerechten nodig. Geniet ervan met een glas droge cider of appelsap.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 eikelkalebas, circa 600 g
    • 500 g nieuwe aardappelen, geschrapt en in blokken van 4 cm gesneden
    • 200 g worteltjes, in stukken van 4 cm gesneden
    • 200 g pastinaken, in stukken van 4 cm gesneden
    • 2 grote courgettes, circa 400 g in totaal, in stukken van 4 cm gesneden
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • peper en zout
    • 4 takjes verse rozemarijn, plus extra takjes om te garneren
    • 2 blikken pintobonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 250 ml droge cider
    • 250 ml hete groentebouillon

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 55min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de kalebas en verwijder de zaden, de vezels en de harde schil. Snijd dan het vruchtvlees in blokken van ongeveer 4 cm.
    2. Doe de kalebas in een kom en voeg de aardappelen, de worteltjes, de pastinaken en de courgettes toe. Besprenkel ze met de olijfolie en roer de groenten door. Voeg de knoflook toe en breng op smaak met peper en zout naar wens.
    3. Leg de takjes rozemarijn op de bodem van een grote braadschotel en spreid de groenten er in 1 laag op uit. Laat circa 30 minuten roosteren tot ze lichtbruin zijn. Draai ze eenmaal om.
    4. Haal de schotel uit de oven en voeg al roerend de pintobonen, de cider en de bouillon toe. Dek de schotel goed af met aluminiumfolie, zet hem weer in de oven en laat nog 20-25 minuten bakken of tot de groenten gaar zijn. Verwijder voor het serveren de takjes rozemarijn en garneer met verse takjes.

    Variaties en tips

    • U kunt dit gerecht ook op het vuur bereiden. Verhit de olie in een grote pan, voeg de groenten toe en bak ze 4-5 minuten al roerend. Voeg de knoflook en de rozemarijn toe en breng op smaak. Voeg de bonen, de cider en de bouillon toe en breng aan de kook. Dek af en laat 30-35 minuten sudderen, of tot alles gaar is. * • Vervang de eikelkalebas door muskuskalebas en gebruik ful medami in plaats van pintobonen. Laat de aardappelen weg uit de stoofschotel en beperk de hoeveelheid bouillon tot 150 ml. Bak 4 middelgrote aardappelen in de schil gedurende 40-50 minuten of totdat ze gaar zijn geworden. Serveer de stoofschotel in de opengesneden aardappelen in de schil.

    Pluspunten

    • Pastinaken zijn een heel voedzame en zetmeelrijke groente die redelijke hoeveelheden kalium, de B-vitaminen B1 en foliumzuur en vitamine C levert. * • Gebruik indien mogelijk heel verse aardappelen, want die bevatten gemiddeld genomen tienmaal meer vitamine C dan aardappelen die al een tijdje liggen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, foliumzuur, kalium, koper * ✓✓ calcium, ijzer, zink * ✓ E, niacine, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren