Groenteburgers

    Groenteburgers

    12keer bewaard
    50min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Met een paar eenvoudige ingrediënten maakt u heerlijke vegetarische burgers. Als u deze op de barbecue wilt bereiden, kunt u ze het beste vooraf even bakken. U kunt de burgers dan opwarmen boven de kooltjes zodat ze niet aan het rooster gaan plakken. Serveer bij dit gerecht een knapperige salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2½ el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 300 g worteltjes, grofgeraspt
    • 300 g courgettes, grofgeraspt
    • 1½ tl gemalen komijn
    • 1½ tl gemalen koriander
    • 3 el pindakaas
    • 2 el fijngesneden verse koriander
    • 100 g verse volkorenbroodkruimels
    • 1 ei, geklutst
    • zout en peper
    • Om te garneren
    • 2 tomaten, zonder zaden en fijngesneden
    • 2 el tomatenketchup
    • 4 sesambroodjes
    • 4 tl mayonaise (desgewenst)
    • 4 ijsbergsla, gescheurd
    • 1 sjalotje, in dunne ringetjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verhit 2 eetlepels van de olie in een diepe koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg de ui en de knoflook toe en stoof 5 minuten op een middelhoog vuur, of tot de ui zacht is. Roer regelmatig. Voeg de worteltjes en de courgettes toe en stoof 10 minuten al roerend, of tot alles gaar is.
    2. Voeg de gemalen komijn en de koriander, de pindakaas en de verse koriander toe en breng op smaak. Roer goed. Haal de pan van het vuur en zet opzij om af te koelen.
    3. Voeg de broodkruimels en het ei toe en meng goed. Het mengsel moet goed gebonden zijn. Vorm er dan 4 dikke burgers mee met een diameter van ongeveer 10 cm.
    4. Maak de pan schoon met keukenpapier, voeg de rest van de olie toe en verhit deze. Bak de burgers circa 5 minuten aan elke kant op een middelhoog vuur, of tot ze stevig en mooi goudbruin zijn.
    5. Meng de tomaten met de ketchup en breng op smaak. Snijd de broodjes door en rooster de gesneden kanten. Smeer 1 theelepel mayonaise (desgewenst) op elk broodje en leg er sla en een burger op. Verdeel het tomatenmengsel erover en eindig met het sjalotje. Leg de bovenste helften van de broodjes erop en serveer.

    Variaties en tips

    • Hoeven de burgers niet vegetarisch te zijn, voeg dan 450 g mager rundergehakt toe aan het afgekoelde groentemengsel, samen met de broodkruimels. Laat de pindakaas weg. Voeg eventueel 1 el chilipoeder toe in plaats van de gemalen komijn en koriander. Vorm 8 burgers. Gril ze 10 minuten; keer ze daarbij eenmaal. * • U kunt deze burgers invriezen nadat ze zijn gebakken. Laat ze eerst afkoelen, pak ze vervolgens ieder afzonderlijk in plastic folie en leg ze in de diepvries. Haal ze uit de diepvries wanneer u ze nodig hebt, en leg ze circa 15 minuten onder een voorverwarmde grill, terwijl u ze af en toe omdraait, of leg ze gedurende 20 minuten in een oven op 200 °C, tot ze goed warm zijn.

    Pluspunten

    • De pindakaas zorgt voor eiwitten in deze burgers, evenals de tarwe van de volkorenbroodkruimels. Pindakaas bevat veel vet, maar deze bestaat vooral uit gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren. * • Zowel uien als knoflook bevatten allicine, een bioactieve stof die antischimmel- en antibiotische eigenschappen bevat.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, C, foliumzuur * ✓✓ B6, E, niacine * ✓ B12, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren