Groente-kruimeltaart

    Groente-kruimeltaart

    6keer bewaard
    1uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit voedzame vegetarische gerecht is een smakelijke mix van wortelgroenten en romige witte bonen. De kaaskruimels zijn aangevuld met zonnebloempitten, die extra eiwit toevoegen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 1 ui, in plakjes gesneden
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • 3 wortels, in stukjes van 2 cm gesneden
    • 2 pastinaken, in stukjes van 2 cm gesneden
    • 250 g jonge koolraap, in stukjes van 2 cm gesneden
    • 350 g nieuwe aardappelen, schoongeboend en in stukjes van 2 cm gesneden
    • 450 ml groentebouillon
    • flinke scheut worcestersaus
    • 1 el tomatenpuree
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 blik witte bonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 3 el peterselie, fijngehakt
    • zout en peper
    • Kruimeldeeg met kaas
    • 85 g volkorenmeel
    • 30 g koele boter, in stukjes gesneden
    • 75 g belegen cheddar, grofgeraspt
    • 30 g zonnebloempitten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui hierin op een laag vuur in circa 10 minuten lichtbruin en zacht. Bak de knoflook 1 minuut mee.
    2. Voeg de wortel, pastinaak, kool-raap en aardappel toe. Roer de bouillon, worcestersaus, tomatenpuree en laurierblad erdoor. Breng aan de kook, temper het vuur en laat het groentemengsel met het deksel op de pan onder af toe roeren 20 minuten sudderen.
    3. Maak ondertussen het kruimel-deeg. Doe het meel in een kom en kneed de boter erdoor. Sprenkel er 1½ el koud water over en meng met een vork zodat grove kruimels ontstaan. Roer vervolgens de kaas en zonnebloempitten erdoor. Zet apart.
    4. Verwarm de oven voor op 190 °C. Roer de bonen door de groenten en verwarm nog eens 5-7 minuten, totdat de groenten beetgaar zijn. Verwijder de laurierblaadjes.
    5. Pureer een soeplepel van het mengsel in de keukenmachine. Roer de puree door de groenten om het mengsel wat dikker te maken. Roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
    6. Schep het mengsel in een licht ingevette ovenschaal van 1,7 liter. Verdeel het kruimmengsel erover. Bak in circa 20 minuten goudbruin.

    Variaties en tips

    • Vervang 1 wortel door 250 g in vieren gesneden koolrabi. * • Bak voor een groentetaart met kruimeldeeg met havervlokken 1 grote in plakjes gesneden ui op een laag vuur in 1 el extra vergine olijfolie in circa 10 minuten zacht. Voeg 2 uitgeperste knoflookteentjes toe en voeg dan 1 aubergine, circa 200 g, 1 kleine pompoen, circa 500 g, en 300 g courgette toe, alles in stukjes van 2 cm gesneden. Verwarm al roerend 5 minuten. Voeg 400 ml groentebouillon toe, 30 g fijngesneden zongedroogde tomaten, 2 tl fijngesneden verse tijm en zout en peper naar smaak. Doe het deksel erop en laat 15-20 minuten sudderen, totdat de groenten beetgaar zijn. Roer er 1 blik witte bonen, circa 400 g, door, uitgelekt en afgespoeld. Pureer een soeplepel van het mengsel, vooral pompoen, tomaat en bonen, en doe dit terug in de pan. Gebruik voor het kruimmengsel 30 g vers geraspte parmezaanse kaas in plaats van cheddar en vervang de zonnebloempitten door 30 g havervlokken. Bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Pastinaak en koolraap bevatten voedingsvezels, B-vitaminen en kalium en ze zijn een verrassend goede bron van vitamine C. * • Nieuwe aardappelen worden schoongeboend en niet geschild. Ze hebben eenderde meer voedingsvezels dan geschilde aardappelen. Ook blijven de voedingsstoffen behouden, die zich net onder de schil bevinden. * • Zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E. Ze leveren ook vitamine B1, ijzer en fosfor.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E, koper * ✓✓ B1, B6, foliumzuur, niacine, calcium, kalium, selenium, zink * ✓ ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren