Groenten uit de wok

    Groenten uit de wok

    2keer bewaard
    1uur20min


    Maak dit als eerste!

    De gemalen en hele kruiden geven samen met de kokosnoot veel smaak aan de groentemix in dit moderne wokgerecht. Het wordt in stapjes bereid, zodat elke groente zijn smaak duidelijk behoudt. Serveer met gekookte rijst en naanbrood om er een voedzame, complete maaltijd van te maken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g kleine zilveruitjes (ongeschild)
    • 125 g gedroogde mungbonen, een nacht geweekt, uitgelekt en afgespoeld
    • 500 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 50 g kokoscrème
    • 1 el fijngesneden verse gember
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 1½ el gemalen koriander
    • 1 el garam masala
    • ½ kurkuma
    • snufje gekneusde, gedroogde chilipepers
    • 3 el zonnebloemolie
    • 1 tl korianderzaden, gekneusd
    • 1 tl komijnzaden
    • 1 tl bruine mosterdzaden
    • 250 g worteltjes, in blokjes gesneden
    • 250 g pastinaken, in blokjes gesneden
    • 250 g kleine nieuwe aardappelen, gehalveerd
    • 250 g bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
    • 150 g diepvriesdoperwten
    • 125 g witte kool, fijngesneden
    • zout en peper
    • fijngesneden verse koriander om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Blancheer de zilveruitjes 3 minuten in een grote pan met kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan. Laat goed uitlekken, zet opzij om een beetje af te koelen en pel ze dan.
    2. Voeg ondertussen de mungbonen toe aan het kokend water en kook ze 10 minuten. Temper het vuur en laat 20-25 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en zet opzij.
    3. Breng de bouillon aan de kook, voeg de kokoscrème toe en roer goed tot hij is opgelost. Zet opzij.
    4. Maak van de gember en de knoflook een pasta met stamper en vijzel. Roer er vervolgens de gemalen koriander, de garam masala, de kurkuma en de chilipepers door.
    5. Verhit een grote wok of een pan met zware bodem op een hoog vuur. Voeg 2 eetlepels van de olie toe. Voeg dan de koriander-, de komijn- en de mosterdzaden toe. Bak al roerend gedurende 30 seconden of tot de zaden barsten en hun aroma vrijgeven. Schep ze dan met een schuimspaan op keukenpapier.
    6. Doe de resterende eetlepel olie en de kruidenpasta in de wok. Temper het vuur en bak 1 minuut al roerend. Voeg de worteltjes, de pastinaken, de aardappelen en 2 eetlepels water toe en bak nog 2 minuten al roerend.
    7. Giet de kokosbouillon erbij en breng al roerend aan de kook. Temper het vuur, dek de wok af en laat 5 minuten sudderen. Voeg de bloemkool, de erwten en de uien toe. Dek af en laat nog 5 minuten sudderen, terwijl u af en toe roert. Breng onafgedekt weer aan de kook en laat circa 5 minuten koken, of tot het meeste vocht is verdampt en alle groenten gaar zijn.
    8. Voeg de kool, de mungbonen en de gebakken zaden toe en bak nog even door tot de kool zacht is. Breng op smaak en serveer onmiddellijk, eventueel bestrooid met de verse koriander.

    Variaties en tips

    • Courgettes, pompoen en champignons kunnen de pastinaken, erwten en kool in dit gerecht vervangen. Gebruik daarvoor 600 g pompoen, zonder schil en zaden en fijngesneden, 450 g courgettes, grof gesneden, en 250 g gehalveerde champignons. Doe ze in de wok samen met de bloemkool en de uien. * • In plaats van de hele mungbonen kunt u ook de gespleten versie gebruiken (in India moong dal genoemd). Deze bonen hoeft u niet te laten weken, maar ze moeten wel 45-50 minuten koken. Een ander alternatief zijn linzen, bruine of rode. Let wel op de verschillende kooktijden: bruine linzen moeten een klein uurtje koken, rode zijn binnen een halfuur gaar.

    Pluspunten

    • Kokosnoot wordt vaak en in grote hoeveelheden gebruikt in wokgerechten. Het bevat veel vet, daarom gebruikt u hier maar net zoveel als nodig is om de saus zijn typerende smaak te geven. * • Om de vitaminen net onder de schil van aardappelen te bewaren, kunt u ze beter schrobben dan schillen voor u ze kookt. * • Alle in water oplosbare vitaminen (B en C) uit de groenten blijven in dit gerecht behouden in de saus.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, E, foliumzuur * ✓✓ B1, B6, niacine, foliumzuur * ✓ ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren