Halloumi met aubergines

    Halloumi met aubergines

    2keer bewaard
    1uur50min


    Maak dit als eerste!

    Halloumi is een Griekse kaas van schapenmelk met een stevige structuur. De kaas smaakt heerlijk als u die grilt (eet de kaas warm, want die wordt hard tijdens het afkoelen). Zijn zoute smaak past uitstekend bij plakken knapperig gebakken aubergine die binnenin nog heerlijk zacht zijn, en een zoetzure kruidendressing met polentacroutons.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 reepje citroenschil
    • 1 klein takje verse tijm
    • 1 klein takje verse rozemarijn
    • 675 g kleine aubergines, in plakken van 1 cm gesneden
    • 1 el balsamicoazijn
    • 1 tl citroensap
    • 1 el bloem
    • 250 g halloumi, in dobbelsteentjes van 2 cm gesneden
    • 1 krop bindsla, in grote stukken gescheurd
    • 250 g jonge pruim- of kerstomaten, gehalveerd
    • 30 g groene olijven, zonder pitten
    • peper en zout
    • fijne reepjes citroenschil om te garneren
    • Polentacroutons
    • 750 ml hete groentebouillon of water
    • 175 g instantpolenta
    • 2 el verse peterselie, fijngehakt
    • snufje nootmuskaat, vers geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Extra tijd: 1uur in de koelkast  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Doe de olijfolie in een kleine koekenpan, samen met de citroenschil, tijm en rozemarijn. Verhit 2-3 minuten zachtjes, tot de kruiden beginnen te sissen, en druk met de achterkant van een lepel op de kruiden, zodat hun smaak goed vrijkomt. Haal de pan van het vuur en laat 1 uur trekken.
    2. Kook ondertussen de polenta voor de croutons. Giet de bouillon of het water in een pan en breng aan de kook. Voeg langzaam de polenta toe, terwijl u voortdurend roert. Laat 5-10 minuten koken, tot de polenta dik is, of volg de instructies op de verpakking. Voeg de peterselie toe en breng op smaak met nootmuskaat en peper en zout. Giet de polenta in een ingevette diepe schotel en spreid de polenta gelijkmatig uit. Laat circa 1 uur afkoelen, leg de polentakoek dan op een bord en snijd die in dobbelsteentjes van 1 cm.
    3. Verwarm de grill voor. Maak met een mes inkepingen in één kant van de plakken aubergine. Giet de op smaak gebrachte olie door een zeef in een maatbeker en voeg al kloppend de balsamicoazijn en citroensap toe.
    4. Smeer de plakken aubergine aan beide kanten lichtjes in met het oliemengsel en schik ze op het rooster onder de grill (het zou kunnen dat u de aubergines in twee porties moet bakken). Gril de plakken 10-15 minuten of tot ze bruin en zacht zijn. Draai ze eenmaal om. Meng ondertussen de bloem met wat peper. Rol de dobbelsteentjes kaas door de bloem tot ze aan alle kanten zijn bedekt.
    5. Haal de plakken aubergine onder de grill uit en houd ze warm. Leg de polentacroutons aan één kant onder de grill en laat ze 5 minuten bakken. Draai ze eenmaal om. Leg de dobbelsteentjes kaas aan de andere kant en laat nog 5-6 minuten grillen, of tot de kaas aan alle kanten goudbruin is en net begint te smelten aan de randen. Draai de dobbelsteentjes om als ze bruin worden.
    6. Giet de rest van het oliemengsel in een grote kom. Voeg de sla, tomaten, olijven, plakken aubergine en kaas toe en meng goed. Bestrooi met een derde van de polentacroutons en een beetje van de citroenschil. Serveer meteen, met de rest van de croutons in een aparte kom.

    Een variatie

    • Vervang de aubergines door courgettes, diagonaal in plakken van 1 cm gesneden. Laat ze circa 12 minuten grillen. Vervang de citroen en kruiden in de olijfolie door een verse rode peper, zonder zaden en grofgesneden. Voeg eventueel nog een verse rode peper, zonder zaden en fijngesneden, toe aan de polenta, in plaats van de peterselie.

    Pluspunten

    • De tomaat, oorspronkelijk uit de Andes, werd voor het eerst geteeld in Mexico en in 1523 naar Europa gebracht. Nu is het een van de populairste vruchtgroenten. Het is een goede bron van de antioxidanten vitamine C en bètacaroteen en bevat verschillende belangrijke bio-actieve stoffen. * • Polenta wordt gemaakt van fijngemalen maïsmeel en is een nuttig alternatief voor tarwe voor iedereen die een glutenvrij dieet moet volgen. Polenta bevat veel zetmeelrijke koolhydraten en maar weinig vetten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine, calcium * ✓✓ A, zink * ✓ ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren