Hambuideltjes met wilde rijst

    Hambuideltjes met wilde rijst

    2keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    De aroma's van de gerookte Schwarzwalder ham, de shii-takes, kastanjechampignons en courgettes gaan heel goed samen met de wilde rijst in deze vulling. In combinatie met het filodeeg is dit beslist een aantrekkelijk lunchgerecht. U hoeft het alleen nog te completeren met een salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 5 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 150 g
    • 30 g boter, gesmolten
    • 2 tl maanzaad
    • Vulling
    • 100 g basmatirijst met wilde rijst
    • 300 ml kippenbouillon
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 rode ui, fijngesneden
    • 100 g shii-takes, in plakjes gesneden
    • 100 g kastanjechampignons, in plakjes gesneden
    • 2 kleine courgettes, in dobbelsteentjes gesneden
    • 140 g Schwarzwalder ham, zonder vetrand, in reepjes gesneden
    • 2 tl verse dragon, fijngehakt (desgewenst)
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Breng voor de vulling de rijst met de bouillon aan de kook. Laat de rijst 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan, of volg de aanwijzingen op de verpakking op.
    2. Verhit ondertussen de olie in een grote hapjespan met antiaanbaklaag. Voeg de ui, paddestoelen en courgettes toe en bak dit, met het deksel op de pan, 6-8 minuten onder af en toe roeren tot het mengsel zacht is. Laat afkoelen, terwijl u het deeg verwerkt.
    3. Leg 4 filodeegvellen op elkaar (dek het vijfde vel af.) Snijd er rechthoeken van 30 × 45 cm van. Snijd deze in de lengte door en vervolgens in drieën, zodat 24 vierkantjes van 15 × 15 cm ontstaan.
    4. Leg 4 van de vierkantjes op het werkvlak en bestrijk ze licht met boter. Leg op elk van de vierkantjes een ander vierkantje iets gedraaid ten opzichte van het onderste vierkantje en beboter ze. Verwerk de rest van de vierkantjes op dezelfde manier.
    5. Voeg rijst en ham toe aan het paddestoelenmengsel. Roer er eventueel de dragon door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het mengsel over het midden van de stapeltjes filodeeg. Vouw de deeghoekjes omhoog, maar zodanig dat de vulling niet volledig is ingesloten – de buideltjes moeten aan de bovenkant nog open zijn. Leg ze op een bakplaat met antiaanbaklaag.
    6. Snijd het resterende vel filodeeg in de lengte door en vervolgens in dunne reepjes. Bestrijk ze met de resterende boter, duw ze een beetje in elkaar en leg ze op de buideltjes, zodat de vulling bedekt is.
    7. Strooi het maanzaad erover. Bak de flapjes in circa 10 minuten krokant en goudbruin. Serveer warm.

    Variaties en tips

    • U kunt de buideltjes (tot en met stap 6) van tevoren maken en koel bewaren. Bak ze vlak voor het opdienen; de baktijd is 3-5 minuten langer. * • Kook voor pittige flapjes met chorizo, rijst en olijven 100 g witte langkorrelrijst in een afgedekte pan met 6 fijngesneden zongedroogde tomaten en 250 ml kippenbouillon 10-15 minuten, totdat alle bouillon is opgenomen. Bak ondertussen 100 g fijngesneden chorizo, 1 gesnipperde rode ui en 1 van zaad ontdane en in dobbelsteentjes gesneden rode paprika in een afgedekte pan zo'n 6-8 minuten, totdat de ui zacht is. Voeg het rijstmengsel toe, samen met 45 g in plakjes gesneden olijven, 1 blikje maïs van circa 200 g, uitgelekt, 20 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd, en zout en peper naar smaak. Gebruik dit als vulling. Strooi 2 tl sesamzaad over het deeg en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Er bestaan wel zo'n 2500 soorten paddestoelen, maar ze zijn niet allemaal eetbaar. Ze leveren redelijk wat B-vitaminen en bevatten slechts 0,5 g vet en 13 kcal per 100 g. * • Wilde rijst wordt gekweekt uit het zaad van een wilde Noord-Amerikaanse watergrassoort en bevat meer eiwit dan ‘echte’ rijst. * • Ham is een goede bron van eiwit en vitamine B. Het vetgehalte kan worden verlaagd door de vetrandjes te verwijderen.

    Bevat per portie

    ✓✓ koper * ✓ A, B1, B2, B6, foliumzuur, niacine, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren