Hamsalade met spinazie en asperges

    Hamsalade met spinazie en asperges

    2keer bewaard
    40min


    Maak dit als eerste!

    In deze heerlijke warme salade voor 2 personen worden gebakken stukjes asperge en parmaham gecombineerd met jonge spinazie en krokant gebakken croutons. Serveer met een bijgerecht van nieuwe aardappelen, gemengd met een beetje extra vergine olijfolie, fijngesneden bieslook en zwarte peper, of met knapperig stokbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 50 g donker brood zonder korst, in blokjes gesneden
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 250 g groene asperges, in korte stukken gesneden
    • 2 knoflookteentjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 4 sjalotjes, in partjes gesneden
    • 85 g parmaham, zonder vet en in stukken gescheurd
    • 1 el balsamicoazijn
    • 2 el citroensap
    • 1 tl vloeibare honing
    • 250 g jonge spinazie
    • geschaafde parmezaanse kaas, circa 15 g in totaal
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de blokjes brood met 1 el van de olijfolie en leg ze op een bakplaat. Laat ze 5 minuten bakken, of tot ze krokant zijn.
    2. Verhit ondertussen de resterende eetlepel olie in een grote wok of braadpan. Voeg de asperges toe en leg ze in één laag op de bodem. Laat op een middelhoog vuur 5 minuten bakken, zonder te roeren. Draai de asperges om, voeg de knoflook en sjalotjes toe en laat nog 3 minuten bakken. Voeg de parmaham toe en laat nog 2 minuten bakken, terwijl u voortdurend roert.
    3. Haal de asperges, ham en sjalotjes met een schuimspaan uit de wok en schep ze in een kom. Houd warm. Voeg de balsamicoazijn, citroensap en honing toe aan de wok en roer, zodat alles wordt gemengd met de bakvloeistoffen. Voeg de spinazie toe en laat al roerend bakken tot de spinazie slap is.
    4. Breng de spinazie op smaak met peper en zout en verdeel over 2 borden. Schik het mengsel van de asperges, ham en sjalotjes erover. Giet er de kookvloeistoffen over en bestrooi met de croutons en geschaafde parmezaanse kaas. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Maak een spinaziesalade met peer en camembert voor 2 personen. Verhit 1 el extra vergine olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag en bak 4 fijngesneden sjalotjes met 15 g pecannoten tot de noten licht geroosterd zijn. Verdeel ondertussen 125 g jonge spinazie over 2 diepe kommen en voeg 1 grote avocado en 1 peer, beide overlangs in schijven gesneden, toe. Voeg 1 el balsamicoazijn, 1 el citroensap en 1 tl vloeibare honing toe aan de sjalotjes en noten en roer. Voeg 125 g camembert toe. Verhit tot de kaas begint te smelten en schep het mengsel over de salade. Serveer meteen. * • Vervang de parmaham door 4 plakjes mager gerookt spek, zonder vet en in stukken gesneden. Voeg het spek met de asperges toe.

    Pluspunt

    • Hoewel vaak het tegendeel wordt beweerd, is spinazie geen goede bron van ijzer, maar bevat hij wel veel voedingsstoffen. Het is een goede bron van tal van antioxidanten, zoals vitamine C en E, en het levert redelijke hoeveelheden van de B-vitaminen foliumzuur, niacine en B6. Het biedt ook verschillende kankerbestrijdende bio-actieve stoffen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ B2, calcium, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren