Haringsalade

    Haringsalade

    2keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Mierikswortel, karwij en dille brengen deze Deense salade van ingemaakte haring, appels en nieuwe aardappelen op een bedje bittere sla op smaak. De dressing wordt gemaakt op basis van magere yoghurt – een beetje mayonaise zorgt ervoor dat de dressing heerlijk romig wordt. Geniet van deze salade als doordeweekse maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 800 g nieuwe aardappelen, geschrapt en in dikke schijven gesneden
    • 2 appels met rode schil
    • 4 tl citroensap
    • 125 g radijsjes, in schijfjes gesneden
    • 125 g radicchio, de blaadjes losgehaald
    • 2 stukken witlof, de blaadjes losgehaald
    • 50 g walnoten, in stukjes
    • 400 g zoete, ingemaakte haringfilets in dillemarinade, uitgelekt en in stukken gesneden
    • Mierikswortel-karwijdressing
    • 150 g magere yoghurt
    • 2 el mayonaise
    • 2 tl mierikswortelpasta
    • 1 tl vloeibare honing
    • ½ tl karwijzaden
    • peper en zout
    • Om te garneren
    • ¼ tl karwijzaden
    • 1 el verse dille, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 5min  ›  Klaar in:30min 

    1. Kook de aardappelen 5 minuten in een pan met kokend water, of tot ze net gaar zijn. Laat uitlekken, spoel met koud water en laat weer uitlekken.
    2. Maak de dressing. Meng daarvoor de yoghurt, mayonaise, mierikswortelpasta, honing en karwijzaden in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de aardappelen toe en roer, zodat ze zijn bedekt met de dressing.
    3. Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in dobbelsteentjes. Meng met het citroensap en voeg ze met de radijsjes toe aan de aardappelen.
    4. Verdeel de blaadjes radicchio en witlof over 4 borden en bestrooi met de stukjes walnoten. Schep de aardappelsalade boven op de blaadjes en schik daarop de haring. Garneer met de karwijzaden en fijngehakte dille en serveer.

    Variaties en tips

    • In plaats van de mierikswortel-karwijdressing kunt u de romige basisdressing op smaak brengen met mierikswortel. * • Maak een salade van gerookte makreel en aardappelen. Vervang de appels door 3 rijpe pruimen, in schijfjes gesneden (laat het citroensap weg), en de radijsjes door 1 fijngesneden rode paprika. Serveer op radicchio (laat het witlof en de walnoten weg) en leg er 400 g gerookte makreelfilet, zonder vel en in stukken, op. * • Voor Indiase salade met kip en aardappelen gebruikt u 400 g gekookte kipfilets, in reepjes gesneden, in plaats van de haring. Breng de dressing op smaak met 2 tl milde kerriepasta in plaats van mierikswortel, honing en karwijzaden. Voeg met de gekookte aardappelen 1 mango, zonder schil, zonder pit en in dobbelsteentjes gesneden, 2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden, en 4 fijngesneden lente-uitjes toe (laat de appels, radijsjes en walnoten weg). Schep het mengsel op een bedje groene sla en schep de kip erbovenop.

    Pluspunten

    • Haring is een uitstekende bron van vitamine D en levert nuttige hoeveelheden vitamine A en kalium. Die voedingsstoffen blijven in ingemaakte haring bewaard. * • Appels bevatten fructose, enkelvoudige suikers die langzaam door het lichaam worden omgezet en het bloedsuikergehalte regelen. * • Door aardappelen en appels niet te schillen behoudt u meer voedingsvezels, die uw spijsvertering gezond houden. Net onder de schil zitten ook veel voedingsstoffen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, foliumzuur, niacine * ✓✓ B2, kalium * ✓ calcium, ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren