Haringsalade met venkel en appel
1 / 1 Foto van:  Lidy Nooij
Blader

Haringsalade met venkel en appel

Vette vis, zoals haring, wordt traditioneel geserveerd met scherp smakende ingrediënten die de rijke vissmaak in evenwicht brengen dankzij hun pittigheid. In deze Scandinavische salade zorgen de appel, de venkel en het citroensap voor het complementaire contrast. Serveer deze salade als lunch of als ... meer

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 4 haringen, schoongemaakt en zonder koppen, circa 500 g in totaal als ze zijn schoongemaakt
  • 125 ml droge cider
  • 350 ml groentebouillon
  • 2 sjalotjes, in schijfjes gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 200 g couscous
  • 2 el fijngehakte verse munt
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 1 el citroensap
  • 1 appel met rode schil
  • ½ komkommer, in blokjes gesneden
  • 1 kleine venkelknol, in blokjes gesneden
  • 3 lente-uitjes, fijngesneden
  • 50 g hazelnoten, geroosterd en fijngesneden
  • peper en zout
  • takjes verse dille of venkelblaadjes om te garneren
  • Dille-mosterddressing
  • 1 el citroensap
  • 1 el dijonmosterd
  • 2 el mayonaise
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 2 el fijngehakte verse dille

Bereidingswijze

Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:45min 

  1. Spoel de haringen af. Giet de cider en de bouillon in een steelpan die groot genoeg is voor de vissen. Voeg de sjalotjes en het laurierblaadje toe, dek de pan af en laat 10 minuten op een middelhoog vuur sudderen. Voeg de haringen toe en laat nog 8 minuten sudderen, of tot de vis ondoorzichtig is geworden. Haal de haringen uit de pan en laat ze afkoelen. Zeef de kookvloeistof en bewaar circa 275 ml.
  2. Doe de couscous in een kom en giet de opzij gehouden kookvloeistof van de vissen erover. Dek af en laat circa 10 minuten weken, of tot de couscous alle vloeistof heeft geabsorbeerd. Voeg de munt, de peterselie en het citroensap toe en ga met een vork door de couscous.
  3. Maak de dressing. Meng daarvoor in een kleine kom het citroensap, de mosterd, de mayonaise en de yoghurt tot een smeuïg mengsel. Voeg dan de dille toe.
  4. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe ze in een kom en voeg de komkommer, de venkel, de lente-uitjes, de hazelnoten en de helft van de dressing toe. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verwijder het vel van de haringen en haal de filets voorzichtig van de graat. Haal indien nodig de rest van de graten met een tang uit de vis. Snijd de vis in grote stukken en meng ze voorzichtig met de rest van de dressing.
  6. Schep de couscous op borden en schik de appelsalade en de vis erbovenop. Garneer met takjes dille of blaadjes venkel en serveer.

Variaties en tips

• Vervang de couscous door 275 g kleine pastavormpjes, gekookt en afgekoeld. Meng de pasta voorzichtig met de haring en de appelsalade en voeg een beetje meer dille toe. * • Maak Italiaanse makreelsalade met bonen. Verpak een makreel van 450 g in folie en bak hem 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat afkoelen, verwijder het vel en de graten en verdeel hem in stukken. Laat de couscous en de appelsalade weg en meng 2 sinaasappelen, geschild en in partjes verdeeld, 1 kleine venkelknol, in schijfjes gesneden, 3 lente-uitjes, in schijfjes gesneden, en een blik cannellini- of kievitsbonen, circa 400 g, afgespoeld en uitgelekt. Voeg de makreel en 3 eetlepels fijngehakte peterselie toe. Maak een dressing met 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel dijonmosterd, 2 eetlepels extra vergine olijfolie en peper naar wens. Meng de salade met de dressing en serveer met rucola en knapperig brood.

Pluspunten

• Griekse yoghurt wordt gemaakt van volle koeien- of ooienmelk. Het is veel dikker en smaakt rijker dan magere yoghurt. Koop indien mogelijk de magere versies van Griekse yoghurt met slechts 4 tot 0 % vet. Ook die soorten hebben nog altijd een heel romige structuur. * • Het gehalte aan vet en aan de in vet oplosbare vitaminen A en D van haring hangt af van het seizoen. De hoogste waarden worden bereikt op het einde van de zomer en de laagste in de lente. Vitamine A is nodig voor een gezonde huid, een goed gezichtsvermogen en, zoals alle vitaminen, voor de groei. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium.

Bevat per portie

✓✓ B6, B12, E, ijzer, niacine, selenium * ✓✓ B1, calcium, kalium, koper * ✓ A, B2, C, foliumzuur, zink

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?

Meer receptencollecties