Hartig maïsbrood

    Hartig maïsbrood

    11keer bewaard
    1uur25min


    7 personen hebben dit gemaakt

    U kunt dit kleurrijke, smakelijke brood met zongedroogde tomaten, suikermaïs en groene paprika serveren bij soep, voorgerechten, gegrild of gebarbecued gevogelte of vlees, of bij salades. U kunt het ook zonder iets erbij eten of horizontaal doorsnijden en beleggen met magere zachte kaas en knapperige groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 9 

    • 50 g zongedroogde tomaten
    • 100 g bloem
    • 100 g fijn maïsmeel
    • 1 el bakpoeder
    • ¼ tl zout
    • 1 groot ei
    • 200 ml halfvolle melk
    • 3 el maïskiemolie
    • 1 blik suikermaïs, circa 200 g
    • 1 kleine, groene paprika, zonder zaden en in kleine stukjes gesneden
    • 1 el sesamzaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 55min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Doe de zongedroogde tomaten in een kleine, vuurvaste schotel en giet er kokend water over. Laat ze 30 minuten weken, tot ze opgezwollen zijn. Laat ze goed uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en knip ze vervolgens met een schaar in kleine stukken.
    2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een vierkante, diepe bakvorm van 18 cm in en bedek de bodem met bakpapier. Vet dit ook in en zet opzij.
    3. Meng in een grote kom de bloem, het maïsmeel, het bakpoeder en het zout. Klop in een aparte kom het ei los, en roer er de melk, de olie en de maïs door tot alles goed is vermengd. Giet het maïsmengsel bij de droge ingrediënten. Voeg de zongedroogde tomaten en de groene paprika toe en roer goed. Giet het mengsel dan in de bakvorm en strooi er de sesamzaadjes over.
    4. Bak het brood 25-30 minuten, of tot het goed gerezen en goudbruin is. Controleer of het brood gaar is door een houten spies in het midden te steken. Als er niets aan de spies plakt als u die er weer uit haalt, is het brood gaar. Anders laat u het nog 5 minuten bakken en controleert u opnieuw.
    5. Laat het brood 15 minuten afkoelen in de bakvorm en leg het dan op een rooster. Serveer warm of koud en snijd het in vierkante stukken.

    Variaties en tips

    • Voor hartige maïsmuffins verdeelt u het mengsel over 9 diepe muffinvormpjes. Bak de muffins gedurende 18-20 minuten. * • Voor een krokantere bovenlaag vervangt u de groene paprika door 30 g geroosterde pompoenpitten. Deze bevatten veel vet, maar aangezien het gezond vet is en ze ook veel mineralen bevatten, is dat niet zo erg.

    Pluspunten

    • In dit recept zorgen 3 ingrediënten voor calcium, dat essentieel is voor gezonde botten en tanden, voor het zenuwstelsel en de bloedstolling. De bloem levert een beetje calcium, sesamzaad bevat de grootste hoeveelheid. De calcium uit de melk wordt echter beter geabsorbeerd door het lichaam dan de calcium uit graanproducten en groenten. * • Suikermaïs is een goede bron van complexe of zetmeelrijke koolhydraten en wordt door veel voedingsdeskundigen aanbevolen.

    Bevat per stuk

    ✓ B1, B12, C, niacine, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    1

    Andere ingrediënten gebruikt. havermelk.gluttenvrijemeel zonnebloempitten pompoenpitten - 15 mrt 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren