Hartige mosselsoep

    Hartige mosselsoep

    1keer bewaard
    1uur20min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze soep smaakt heerlijk. De in blokjes gesneden aardappelen nemen de smaken van de kruiden en de groenten op en vullen op die manier de smaak van de mosselen perfect aan. Serveer met warm brood om in het vocht van de soep te dopen en bereid een licht, fruitig dessert om de maaltijd verfrissend en vitaminerijk af te sluiten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kg mosselen in schelpen, schoongemaakt
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 2 preien, in dunne schijfjes gesneden
    • 3 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes gesneden
    • 2 worteltjes, in blokjes gesneden
    • 400 g aardappelen, geschild en in kleine dobbelsteentjes gesneden
    • 900 ml groentebouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 150 ml droge witte wijn
    • 1 el citroensap
    • 1 laurierblaadje
    • 1 takje verse tijm
    • 4 el fijngehakte peterselie
    • 2 el fijngehakt vers bieslook
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Bereid de mosselen voor en kook ze. Laat de mosselen uitlekken en bewaar de vloeistof die uit de schelpen lekt. Bewaar enkele mosselen in hun schelp voor de garnering. Haal de rest van de mosselen uit hun schelp. Gooi de schelpen en niet-geopende mosselen weg.
    2. Verhit de olie in de uitgespoelde braadpan. Voeg de ui, knoflook, prei, bleekselderij en worteltjes toe en bak ze 5-10 minuten zachtjes, tot de groenten zacht maar niet bruin zijn. Roer vaak. Voeg de aardappelen, de bouillon, de wijn, de bewaarde vloeistof uit de mosselen, het citroensap, het laurierblaadje en de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Breng het geheel aan de kook en temper dan het vuur. Dek de pan af en laat de soep 20-30 minuten sudderen of tot alle groenten gaar zijn.
    3. Verwijder het laurierblaadje en de tijm en voeg vervolgens de mosselen zonder schelp, de peterselie en het bieslook toe aan de pan. Verhit de soep langzaam gedurende 1 minuut. Laat de soep niet langer koken, anders worden de mosselen taai en krimpen ze.
    4. Schep de soep in voorverwarmde kommen en garneer met de opzij gehouden mosselen in de schelp. Serveer de soep direct, als ze nog kokendheet is.

    Een variatie

    • In de meeste supermarkten zijn ook gekookte verse mosselen verkrijgbaar. In de meeste gevallen zijn ze vacuümverpakt en vindt u ze in de koelinstallatie. Gebruik circa 300 g mosselen zonder schelp. U kunt ook 2 blikken of potten gepekelde of in olie gemarineerde mosselen, à 250 g, gebruiken. Laat de mosselen goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier voor u ze toevoegt aan de soep.

    Pluspunten

    • Net als andere zeevruchten zijn ook mosselen een goede vetarme bron van eiwitten. Ze vormen ook een goede bron van vitamine B12 en leveren nuttige hoeveelheden koper, jodium, ijzer, fosfor en zink. * • De vitamine C die in aardappelen, peterselie en bieslook zit, verbetert de absorptie van het ijzer uit de mosselen. * • Bleekselderij heeft een kalmerend effect op de zenuwen.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ A * ✓ ✓ B6, B12, C, foliumzuur * ✓ B1, B2, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren