Havermoutkoekjes met rozijnen

    Havermoutkoekjes met rozijnen

    44keer bewaard
    30min


    73 personen hebben dit gemaakt

    Zowel kinderen als volwassenen zijn dol op deze krokante koekjes. Ze zijn echt voedzaam, bevatten minder vet en suiker dan de meeste gekochte koekjes en de havermout en rozijnen zorgen voor extra voedingsstoffen en smaak. Maak eventueel een dubbele hoeveelheid deeg en vries de helft in, het blijft 2 maanden houdbaar.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 18 koekjes

    • 85 g boter, op kamertemperatuur
    • 125 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 1 ei, losgeklopt
    • 125 g zelfrijzende bloem
    • 55 g havermout
    • 175 g rozijnen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter en de suiker tot ze bleek en schuimig zijn. Voeg het ei toe en blijf kloppen. Zeef de bloem boven het deeg, voeg de havermout en de rozijnen toe en meng goed.
    2. Schep opgehoopte theelepels van het deeg op 3 ingevette bakplaten en laat voldoende ruimte vrij tussen de koekjes zodat ze nog kunnen uitzetten tijdens het bakken.
    3. Bak de koekjes 10-15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze een beetje afkoelen op de bakplaten, leg ze dan op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. U kunt deze koekjes 3-4 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Rozijnen zijn een goede bron van ijzer, kalium, voedingsvezels en natuurlijke suikers. Als u deze koekjes met een glas vers geperst sinaasappelsap of roze-grapefruitsap serveert, helpt de vitamine C uit het sap het lichaam bij het opnemen van het ijzer uit de rozijnen. * • Havermout is een uitstekende bron van oplosbare voedingsvezels, die een hoog cholesterolgehalte in het bloed helpen verminderen, zodat ook het risico van een hartziekte verkleint. Oplosbare voedingsvezels vertragen ook de opname van koolhydraten in de bloedsomloop, zodat het bloedsuikerniveau stabieler blijft.

    Variaties en tips

    • Voeg de fijngeraspte schil van 1 kleine citroen of sinaasappel toe aan het deeg, samen met de havermout en de rozijnen. * • Zeef 1-1½ tl gemalen, gemengde kruiden, kaneel of gember samen met de bloem. * • Voor suikerarme havermoutkoekjes voegt u na het kloppen van de boter en de suiker 1 banaan (circa 85 g) toe om te zoeten en vermindert u de hoeveelheid suiker tot 55 g.

    Bevat per stuk

    Recent bekeken

    Beoordelingen (5)

    van
    3

    Ik heb de koekjes gemaakt met de banaan-variatie (ik moest iets minder dan een hele banaan gebruiken voor 85g, maar ik denk dat ik het nog eens probeer met meer banaan). Erg lekker, maar voor wat grotere koekjes heb ik flinkere klodders gebruikt en ik had aan twee bakplaten genoeg. Ik heb ook de koekjes wat langer in de oven gelaten om ze bruin te laten worden (ongeveer 22 minuten) - 28 apr 2014

    2

    zeer lekker koekjes, vielen hier erg in de smaak. Ik heb stevia gebruikt ipv suiker en speltmeel ipv bloem - 04 jan 2015

    van
    1

    ik vind dit recept super goed en lekker - 04 okt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren