Hazelnotenschuimtaart

    Hazelnotenschuimtaart

    34keer bewaard
    2uur25min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Met enkele kaarsjes wordt dit luchtige, heerlijke schuimgebak snel een feestelijke verjaardagstaart. Maar dan wel een lekkere lichte taart, omdat hij wordt gemaakt met banketbakkersroom en verse frambozen.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 65 g hazelnoten
    • 4 eiwitten
    • 225 g basterdsuiker
    • 225 g verse frambozen
    • gezeefd poedersuiker om te garneren
    • Vanillebanketbakkersroom
    • 300 ml halfvolle melk, plus 2 el extra indien nodig
    • 1 vanillestokje, overlangs opengesneden
    • 3 eierdooiers
    • 30 g basterdsuiker
    • 15 g bloem
    • 15 g maïzena

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur10min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:2uur25min 

    1. Verwarm de grill voor en rooster de hazelnoten goudbruin. Laat ze afkoelen. Hak enkele hazelnoten, voor de garnering, grof. Maal de rest in een hakmolen of met een keukenmachine fijn.
    2. Verwarm de oven voor op 140 °C. Bedek 2 bakplaten elk met een stuk bakpapier en teken op elk stuk bakpapier een cirkel met een diameter van 20 cm.
    3. Klop de eiwitten stijf in een grote kom. Voeg er lepel voor lepel de basterdsuiker aan toe en meng telkens goed. Blijf daarna nog 1-2 minuten kloppen, of tot het deeg voor de meringue dik en glanzend is. Meng er dan de fijngehakte of gemalen hazelnoten door met behulp van een grote metalen lepel.
    4. Verdeel het deeg over de 2 bakplaten en spreid het gelijkmatig uit binnen de cirkels. Bak het 1¼ uur of tot het gebak stevig is en het bakpapier gemakkelijk loslaat. Verwissel de bakplaten halverwege de baktijd, zodat de delen allebei even bruin worden. Haal het bakpapier eraf en laat de schuimtaart helemaal afkoelen op de bakplaten.
    5. Voor de banketbakkersroom: giet de melk in een steelpan en breng ze aan de kook. Voeg er het vanillestokje aan toe, haal de pan van het vuur en laat nog 30 minuten trekken.
    6. Klop de eierdooiers met de suiker gedurende 2-3 minuten, of tot een bleek mengsel ontstaat. Zeef de bloem en de maïzena boven het mengsel en meng goed. Haal het vanillestokje uit de melk. Haal de zaadjes er met een scherp mes uit en voeg ze toe aan de melk. Gooi het stokje weg. Breng de melk aan de kook en meng ze langzaam met het eierdooiermengsel.
    7. Giet het mengsel weer in de steelpan en breng aan de kook, terwijl u voortdurend roert met een houten lepel of een garde. Als het mengsel dik is, laat u het nog 1 minuut zachtjes sudderen, terwijl u voortdurend roert. Haal de pan van het vuur. Bedek de banketbakkersroom met nat, vetvrij papier en laat afkoelen. (Zowel de schuimtaart als de banketbakkersroom kunnen een dag van tevoren worden bereid. Bewaar de schuimtaart in een luchtdichte bak en de banketbakkersroom in een afgedekte kom in de koelkast.)
    8. Maak de schuimtaart pas een uur voor het serveren helemaal klaar. Leg een van de deeghelften met de vlakke kant naar boven op een serveerschotel. Verdeel daarover de banketbakkersroom (zonodig verdunnen met de extra melk). Leg op de room tweederde van de frambozen en daarop de tweede deeghelft. Garneer met de rest van de frambozen en de grofgehakte, geroosterde hazelnoten, en bestrooi met de poedersuiker. Snijd de schuimtaart in stukken en serveer.

    Pluspunten

    • Eieren zijn een goede bron van eiwitten en leveren ook vitamine A, B2, B12, E, foliumzuur, selenium en fosfor. * • Frambozen zijn goede bronnen van vitamine C en bevatten ook foliumzuur, onder andere belangrijk voor zwangere vrouwen.

    Variaties en tips

    • Voor een schuimtaart met chocolade en kastanjes smelt u 85 g pure chocolade au bain marie. Smeer hiermee de vlakke kant van een meringue in. Laat hard worden. Meng 1 blik zoete kastanjepuree, circa 250 g, met 200 g kwark, en verdeel dit mengsel over de chocolade. Leg de andere deeghelft erbovenop en garneer met chocoladevlokken. * • U kunt ook schuimgebakjes maken door gemalen hazelnoten en pistachenoten toe te voegen aan het deegmengsel en dit met behulp van twee lepels in ovale hoopjes op de bakplaten met het bakpapier leggen. Bak 50-60 minuten. Doop de onderste helften van de schuimgebakjes in gesmolten chocolade en leg tussen twee helften een mengsel van 150 g magere yoghurt of kwark en 150 ml stijfgeklopte slagroom.

    Bevat per portie

    ✓✓ B12, C, E * ✓ A, B1, B2, B6, foliumzuur, calcium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren