Hertenstoofpot met kastanjes

    Hertenstoofpot met kastanjes

    2keer bewaard
    1uur35min


    25 personen hebben dit gemaakt

    Hertenvlees is smakelijk en bevat weinig verzadigde vetzuren. Het is in stoofpotten dan ook goed te gebruiken als alternatief voor rundvlees. De smaak, de structuur en de kleur van het vlees worden in dit recept nog versterkt door de port, de rode bieten en de kastanjes. Serveer met aardappelpuree, in de schil gebakken aardappelen of pasta.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 25 g boter
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 450 g hertenbout of -schouder, in blokjes van 4 cm gesneden
    • 2 uien, circa 300 g in totaal, in plakjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 2 gekookte rode bieten, circa 125 g in totaal, elk in 6 stukken gesneden
    • fijngeraspte schil en sap van ½ grote sinaasappel
    • 100 ml port
    • 300 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 100 g vacuümverpakte, geschilde, hele kastanjes
    • 3 worteltjes, overlangs gehalveerd en in stukken van 2,5 cm gesneden
    • een stuk verse gember van 5 cm, fijngeraspt
    • 4 sjalotjes, ongeschild maar zonder wortelaanzet
    • 1 el patentbloem
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de helft van de boter samen met 1 eetlepel van de olie in een grote vuurvaste schaal. Voeg het vlees in één laag toe en bruin het aan elke kant circa 5 minuten. Draai het eenmaal om. Doe dit eventueel in 2 porties als de schotel te klein is. Haal het vlees met een schuimspaan uit de schaal en leg het opzij op een bord.
    2. Doe de uienringen in de pan en roer er goed door. Stoof ze gedurende circa 10 minuten op een laag vuur, of tot de ui enigszins zacht wordt en net een beetje bruin begint te worden. Roer regelmatig door.
    3. Voeg de knoflook, de rode bieten en de sinaasappelschil en het -sap toe. Roer goed en voeg dan opnieuw het vlees en zijn sappen toe aan de schaal. Voeg de port en de runderbouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Dek de schaal af en zet het gerecht in de oven. Laat 1¼ uur koken of tot het vlees gaar is. Voeg de kastanjes circa 15 minuten voor het einde van de gaartijd toe.
    4. Doe ondertussen de worteltjes, de gember en de sjalotjes in een braadslee, voeg de resterende eetlepel olie toe en roer tot de groenten goed zijn bedekt. Zet de braadslee in de oven boven de schaal met het vlees en laat circa 1 uur roosteren. Draai de groenten halverwege de bereidingstijd om.
    5. Meng de rest van de boter met de bloem om een smeuïge brij te maken (beurre manié). Zet de schaal met het vlees op een middelhoog vuur en voeg de brij langzaam toe. Klop voortdurend en laat het sudderen tot de jus een beetje dikker is geworden. Breng op smaak. Serveer de hertenstoofpot warm met de geroosterde groenten.

    Variaties en tips

    • Vervang de rode bieten en de sinaasappelschil en het -sap door 3 eetlepels rode-aalbessenconfituur en 1 eetlepel frambozenazijn. Voeg ze na 40 minuten toe. * • Vervang de port door rode wijn en voeg een of twee scheutjes balsamicoazijn toe in plaats van de sinaasappelschil en het sap. * • Alcohol geeft kleur en versterkt de smaak van de stoofpot. U kunt het ook weglaten en meer bouillon gebruiken. * • Vervang de kastanjes door 100 g kastanjechampignons. Voeg ze toe in stap 2 nadat de uien 5 minuten hebben gegaard. * • Stoof de worteltjes en de sjalotjes in de braadslee. Voeg wat bouillon toe. Laat de gember weg omdat de smaak het evenwicht tussen de ingrediënten kan verstoren.

    Pluspunten

    • Hertenvlees is een uitstekende bron van vetarme eiwitten en is aanzienlijk magerder dan rundvlees. Het is rijk aan B-vitaminen en ijzer. Het bevat tweemaal zoveel ijzer als rundvlees. Daarnaast bevat het zeer veel fosfor en kalium. * • Kastanjes zijn vetarm en koolhydraatrijk. Ze vormen een goede bron van vitamine B1 en kalium en bevatten veel voedingsvezels. Ze leveren ook kleine hoeveelheden calcium, ijzer en vitamine B2.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, ijzer, zink * ✓✓ B2, calcium, magnesium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren