Hertenvlees met peren

    Hertenvlees met peren

    3keer bewaard
    1uur15min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Hertenvlees heeft een volle, rijke smaak en de filets van de lende zijn heel mals. In dit recept combineert u ze met peren en cranberry's. De verfijnde rösti van wortelgroenten past er uitstekend bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 hertenfilets, à circa 150 g
    • grofgemalen zwarte peper
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 sjalotjes, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 3 el port
    • 125 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • 200 g cranberry's, vers of uit de diepvries
    • 2 rijpe maar stevige middelgrote peren
    • 1 el lichte ruwe rietsuiker, of naar wens
    • Rösti
    • 1 kleine knolselderij, circa 350 g
    • 2 middelgrote zoete aardappelen, circa 400 g in totaal
    • 2 aardappelen, circa 400 g in totaal
    • 1 kleine koolraap, circa 400 g
    • 40 g ongezouten boter
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Maak eerst de rösti. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de knolselderij, de zoete aardappelen, de aardappelen en de koolraap en rasp ze. Knijp het teveel aan vocht eruit. Doe ze in een grote kom, breng op smaak met peper en zout en meng goed.
    2. Doe de helft van de boter in een grote vuurvaste braadpan of een ronde of ovalen schaal met een diameter van circa 25 cm. Verhit hem 3-4 minuten in de oven, of tot de boter begint te schuimen. Haal de schaal dan uit de oven en voeg de fijngeraspte groenten toe. Druk ze samen tot een platte koek. Leg de rest van de boter er in hoopjes op en dek af met folie. Bak de groenten 15 minuten. Haal de folie weg en bak nog eens 20-25 minuten of tot de rösti bovenaan lichtbruin is.
    3. Terwijl de rösti in de oven staat, dept u de filets droog. Breng op smaak met de grofgemalen zwarte peper. Verhit de olie in een braadpan met antiaanbaklaag, voeg het vlees toe en braad het aan elke kant 3-4 minuten op een middelhoog vuur. Het zal dan in het midden nog een beetje rauw zijn. Haal het uit de pan en houd warm.
    4. Voeg de sjalotjes en de knoflook toe aan de pan en bak ze al roerend gedurende 1 minuut. Voeg de port toe en laat koken terwijl u goed roert. Voeg de bouillon en de cranberry's toe en kook op een middelhoog vuur gedurende circa 5 minuten of tot de bessen zacht zijn.
    5. Schil ondertussen de peren en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in vieren en voeg ze toe aan de pan en verhit ze 2-3 minuten. Voeg de suiker toe en breng op smaak.
    6. Giet de sappen die zich rond het vlees hebben verzameld in de saus en roer langzaam. Haal de rösti uit de oven en snijd hem in stukken, zoals een cake. Serveer de rösti, de hertenfilets en de peren op voorverwarmde borden en schep de saus eroverheen.

    Pluspunten

    • Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen. Daarnaast leveren ze zeer veel vitamine C en kalium en bevatten ze meer vitamine E dan welke andere groente ook. * • Cranberry's zijn rijk aan vitamine C, dat het immuunsysteem stimuleert. Daarnaast staan ze bekend om hun eigenschappen ter voorkoming van infecties aan de urinewegen, zoals blaasontsteking. Onderzoek toont aan dat cranberry's kunnen beschermen tegen nier- en prostaatinfecties en tegen nierstenen.

    Variaties en tips

    • Vervang het hertenvlees door magere lamsfilets en bereid het op dezelfde manier. Rode aalbessen worden vaak gecombineerd met lamsvlees, dus vervang de cranberry's eens door 200 g aalbessen, vers of uit de diepvries. Vervang de port door rode wijn en de runderbouillon door lamsbouillon. Voeg in stap 5 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn en 1 theelepel rode-aalbessenjam toe aan de saus (laat de suiker weg). Roer tot alles goed is gemengd en de jam is opgelost.

    Bevat per portie

    ✓✓✓A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, ijzer, zink * ✓✓ B2, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren