Hongaarse gehaktballetjes

    Hongaarse gehaktballetjes

    7keer bewaard
    1uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Met kalkoengehakt en champignons maakt u sappige gehaktballetjes. Laat ze sudderen in een saus van smeuïge passata met rode en groene paprika's. Serveer met nieuwe aardappelen als volwaardige eenpansmaaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 30 g boter
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 350 g champignons, fijngesneden
    • 350 g kalkoengehakt
    • 50 g verse broodkruimels
    • 1 ei, losgeklopt
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 550 g kleine, nieuwe aardappelen
    • peper en zout
    • 4 el magere yoghurt om te serveren
    • verse peterselie om te garneren
    • Paprikasaus
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 groene paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 el paprikapoeder
    • 1 l passata
    • enkele karwijzaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Laat de boter in een braadpan met een dikke bodem smelten. Voeg de ui en de champignons toe en laat op een middelhoog vuur gedurende circa 10 minuten bakken, terwijl u regelmatig roert. In het begin geven de champignons hun vocht vrij, maar dit verdampt, zodat een donker en dik mengsel overblijft. Schep het mengsel in een kom en laat het een beetje afkoelen.
    2. Voeg het kalkoengehakt toe aan het champignonmengsel en haal het uit elkaar met een vork. Voeg de broodkruimels, het ei, de peterselie en een beetje peper en zout toe. Meng de ingrediënten goed. Maak uw handen nat om te voorkomen dat het mengsel eraan blijft plakken en maak 20 balletjes ter grootte van een walnoot. Leg ze opzij.
    3. Maak de saus. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel. Voeg de ui toe en bak deze 4-5 minuten of tot die zacht maar niet bruin is. Roer regelmatig. Voeg de knoflook en rode en groene paprika toe en laat dan al roerend 2-3 minuten bakken. Voeg het paprikapoeder toe en laat nog 1 minuut bakken. Voeg dan de passata toe en breng op een hoog vuur aan de kook.
    4. Voeg de karwijzaadjes toe en breng op smaak. Doe de gehaktballetjes en de aardappelen bij de sudderende saus, maar let op dat de gehaktballetjes niet in stukken breken. Breng de saus weer aan de kook, dek de pan dan af en laat 35 minuten zachtjes sudderen of tot de aardappelen heel gaar zijn. Proef en breng indien nodig op smaak.
    5. Schep de balletjes, aardappelen en saus in kommen en voeg aan elke portie een beetje yoghurt toe. Garneer met peterselie en serveer.

    Variaties en tips

    • Laat de aardappelen weg uit het gerecht en serveer de gehaktballetjes en de saus met noedels of spaghetti. * • Vervang het kalkoengehakt door mager lamsgehakt en de peterselie door fijngehakte verse tijm. Voeg 2 blikken flageolet-bonen, à circa 400 g, uitgelekt, toe in plaats van de aardappelen en enkele snufjes geplette gedroogde chilipepers in plaats van de karwijzaden en het paprikapoeder.

    Pluspunten

    • Kalkoengehakt is een vetarme bron van eiwitten en een goede bron van zink en de vitaminen B1, B2 en niacine. * • Aardappelen zijn een nuttige bron van vitamine C als u ze regelmatig eet. Nieuwe aardappelen bevatten het meeste vitamine C en door ze ongeschild te eten, bewaart u ook de voedingsstoffen die net onder de schil zitten.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B6, B12, C * ✓ ✓ A, B1, B2, foliumzuur, niacine, fosfor, ijzer, kalium, zink * ✓ calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren