Iers brood

    Iers brood

    16keer bewaard
    40min


    23 personen hebben dit gemaakt

    Iers brood is simpel te maken en het smaakt vooral versgebakken erg lekker. Typisch voor Iers brood is dat er zuiveringszout wordt gebruikt als rijsmiddel. Door de mix van witte en volkorenbloem krijgt het een wat grovere structuur. Het smaakt heerlijk met boter en jam als ontbijt, of bij soepen of salades als lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 250 g witte bloem
    • 250 g volkorenbloem, plus een beetje om te bestrooien
    • 1 tl zuiveringszout
    • ½ tl zout
    • 300 ml karnemelk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Zeef de witte en de volkorenbloem, het zuiveringszout en het zout boven een kom, en voeg ook eventuele zemelen uit de zeef weer toe.
    2. Maak in het midden een kuiltje en giet er de karnemelk in. Roer de bloem beetje bij beetje met een houten lepel door de karnemelk tot een zacht deeg ontstaat. Neem het deeg dan met uw handen bij elkaar en leg het op een lichtbebloemd werkblad. Kneed het lichtjes en niet al te lang tot een zachte bal ontstaat.
    3. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en klop het een beetje plat tot u een bol, rond brood met een diameter van circa 19 cm hebt. Maak met een scherp mes een diep kruis boven in het brood. Snijd tot in het midden van het brood. Strooi, voor u het brood in de oven zet, een beetje extra volkorenbloem over het brood.
    4. Bak het brood circa 30 minuten tot het goed is gerezen en bruin is en het hol klinkt wanneer u op de onderkant klopt. (Als het vochtig en zwaar klinkt, bak het dan nog 3-5 minuten en test het daarna opnieuw.)
    5. Leg het brood op een rooster en laat helemaal afkoelen. Serveer het brood op de dag van bereiding of rooster het de volgende dag.

    Pluspunten

    • Karnemelk levert aanzienlijke hoeveelheden vitamine B2, calcium en fosfor. * • Zelfgebakken brood smaakt heerlijk, is goedkoop en ideaal om de hoeveelheid koolhydraten van een maaltijd te verhogen. Als u zelf brood bakt, kunt u ook zelf bepalen hoeveel zout u aan het brood toevoegt; brood uit de winkel bevat vaak relatief veel zout.

    Variaties en tips

    • In plaats van karnemelk kunt u ook halfvolle melk met 1 el citroensap gebruiken. U kunt ook halfvolle melk gebruiken en 2 tl wijnsteenpoeder samen met de bloem, het zuiveringszout en het zout zeven. * • Voor Iers kruidenbrood voegt u 2 el fijngehakte peterselie, 2 el fijngehakt bieslook en 1 el fijngehakte salie toe aan het einde van stap 1. * • Voor Iers karwijbrood voegt u 1 el karwijzaad toe aan het einde van stap 1. * • Voor een Iers brood met vruchten voegt u 100 g sultanarozijnen of gewone rozijnen, 50 g geconfijte citrusschil en de geraspte schil van 1 citroen toe aan het einde van stap 1.

    Bevat per portie

    ✓✓ selenium, zink * ✓ B1, B6, foliumzuur, calcium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Zeer smakelijk - 23 jun 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren