Ierse stoofpot

    Ierse stoofpot

    5keer bewaard
    2uur40min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Traditioneel wordt in Ierse stoofpot een taai en vet stuk lamsvlees gebruikt en alleen aardappelen, uien en kruiden toegevoegd. In deze moderne versie gebruikt u lamsfilet van de bout en maakt u het geheel kleurrijker met worteltjes. Zo krijgt u een magerder gerecht met diezelfde huiselijke smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 lamsfilets van de bout, circa 500 g in totaal, zonder vet en elk in 4 stukken gesneden
    • 1 kg bloemige aardappelen, geschild en in dikke plakken gesneden
    • 1 grote ui, in stukken gesneden
    • 500 g worteltjes, in dikke plakken gesneden
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • 1 tl verse tijmblaadjes
    • 1 el fijngesneden vers bieslook
    • 450 ml warme lams- of groentebouillon
    • peper en zout
    • fijngehakte verse tijm en peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:2uur40min 

    1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Leg het lamsvlees, de aardappelen, de ui en de worteltjes in lagen in een vuurvaste schaal en bestrooi elke laag met de peterselie, de tijm, het bieslook en met peper en zout. Eindig met aardappelen en giet er dan de bouillon over.
    2. Dek de schaal af met een goed sluitend deksel, zet hem in de oven en laat circa 2 uur stoven, of tot zowel het vlees als de groenten zacht zijn als u er met een spies in prikt.
    3. Verhoog de temperatuur van de oven tot 200 °C. Haal het deksel van de schaal en laat nog 20 minuten stoven, of tot de aardappelen mooi goudbruin en knapperig zijn. Serveer warm, bestrooid met nog wat tijm en peterselie.

    Variaties en tips

    • Ook lamskarbonades van de nek worden traditioneel gebruikt in Ierse stoofpot. Gebruik 8 karbonades, maar zorg ervoor dat het vet is verwijderd voor u ze in de schotel legt. * • Als u de kookvloeistof een beetje wilt indikken, strooit u 1 eetlepel parelgerst samen met de kruiden tussen de onderste lagen. * • Vervang de worteltjes door rapen. * • Voeg 125 g champignons toe en leg ze in lagen in de schotel, samen met de uien en de worteltjes. * • Voor een echte Ierse smaak, vervangt u de helft van de bouillon door Guinnessbier.

    Pluspunten

    • Worteltjes worden normaal gezien niet in Ierse stoofpot gebruikt, maar ze brengen meer kleur en smaak in het gerecht en leveren bovendien veel voedingsstoffen. Ze bevatten onder meer vitamine A en C en ook kalium. * • Het belang van aardappelen als voedzaam product is al lang bekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld zorgden de regeringen ervoor dat er steeds aardappelen beschikbaar bleven.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ B2, koper * ✓ calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren